Бијељина без прихватилишта, у просјачењу 50 дјеце

Срна
Бијељина без прихватилишта, у просјачењу 50 дјеце

БИЈЕЉИНА- У Бијељини је тренутно у просјачењу затечено 50 дјеце из четири или пет ромских породица које на тај начин експлоатишу своју дјецу, изјавила је данас Славица Коврлија из Центра за социјални рад и заложила се за отварање прихвалитилишта у граду

Коврлија је рекла новинарима да су у прошлој години тужилаштву поднесена два захтјева за занемаривање и злостављање дјеце, односно пријаве против родитеља за излагање њихове дјеце просјачењу и ти поступци су још у току.

"Дјело је врло тешко доказиво, јер већина тих породица своје понашање приписује традицији и помагању родитељима, а десе се мали помаци када се дијете издвоји из породице, као што је био случај прије неколико мјесеци у Бијељини, јер се породица тада консолидује и ради на томе да им се дијете што прије врати", каже она. Коврлија истиче и да је најбољи интерес дјетета да живи у својој породици, што је понекад најтежи пут.

"Не треба давати новац онима који просјаче. Када не буде самилости и давања новца, неће бити ни просјачења, јер је новац једини мотив за просјачење", оцијенила је она.

Она је навела да је напредак у овој области јако мали, рад на томе врло мукотрпан и исцрпан, а као значајно је издвојила потребу за отварањем прихватилишта у Бијељини.

"Радило се на отварању прихватилишта за дјецу затечену у просјачењу, али се одустало од локације предвиђене за његову изградњу у дијелу насеља Пет језера због незадовољства грађана", навела је она и додала да је Бијељина један од ријетких великих градова у Републици Српској који нема прихватлиште. Коврлија је поручила грађанима да се не плаше такве врсте подршке дјеци, наводећи да се установе тог типа за збрињавање и подршку дјеци и организују у заједници да би дјеца била дио социјалне средине и уклопљена у њу.

"Пријеко нам је потребно прихватилиште које би пружалу услугу збрињавања од три до шест мјесеци дјеци затеченој у просјачењу, која су изложена насиљу, без родитељског старања, то је ургентно збрињавање које би пружало потпуну заштиту и смјештај те дјеце", поручила је Коврлија.

Поводом обиљежавања Свјетског дана борбе против трговине људима, Коврлија је оцијенила да је ова тема у фокусу у посљедњој деценији, да нису направљени енормни помаци, али да се сваке године ради нешто ново и све више пажње посвећује овој борби, поготово када су у питању злостављана и занемарена дјеца. Инспектор Полицијске управе Бијељина Дејан Минић изјавио је да је важно интензивирати рад на терену ради идентификације жртава трговине људима у сврху радне експлоатације.

"Најчешћи облици трговине људима на овом подручју су кориштење дјеце за просјачење у мањинским заједницама, као и радна експлоатација", рекао је Минић.

Он је као примјер навео да дјеца од осам и девет година свакодневно и у свим условима возе колица тешка 130 килограма да би сакупљала секундарни отпад, на шта их приморавају родитељи. "Влада Републике Српске донијела је акциони план у супротстваљању трговини људима и формирани су регионални мониторинг тимови који укључују полицију, окружна јавна тужилштва, центре за социјални рад и републички инспакторат", навео је Минић.

Поводом обиљежавања Свјетског дана борбе против трговине људима у сједишту Полицијске управе Бијељина одржан је састанак Регионалног мониторинг тима за борбу против трговине људима о теми активности свих субјеката који се баве овом проблематиком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана