БиХ за годину дана изгубила 22.000 становника

ГС
Foto: Илустрација/Танјуг

БАЊАЛУКА – Према подацима Агенције за статистику БиХ број грађана је мањи за чак 22.000 и тренутно износи 3.453.000, наводи се у у тек објављеној публикацији "Демографија".

У публикацији ове агенције наводи се да је овај мањак становника забиљежен средином прошле године у односу на исти период 2020. године када је у БиХ живјело око 3.475.000 становника.

Подаци Агенције показују да је уочен тренд раста броја умрлих, тако да су лани умрле 50.333 особе, док је годину раније умрло 44.427 бх. грађана.

Ако се посматра стопа природног кретања, и чињеница да су рађени узорци на 1.000 становника, види се присуство све већег негативног природног прираштаја, који се из године у годину повећава.

"Природни прираштај износио је -6,7 у прошлој години, односно број живорођених је био 7,9 одсто, а број умрлих 14,6 одсто", наводи се у публикацији.

Посматрајући 2020. годину, број живорођених тада је износио 7,8 одсто, умрлих 12,8 одсто, док је природних прираштај  био -5 одсто.

Негативна компонента је присутна већ 15 година, навео је демограф Александар Мајић је за "Независне".

"Дакле, у демографској анализи су два битна фактора за депопулацију становништва, природна и механичка компонента. Природна компонента, односно природни прираштај је разлика између броја рођених и умрлих, с тим да је у БиХ већ 15 година негативна компонента", рекао је Мајић.

Он напомиње да ове компоненте указују на овакву депопулацију и да БиХ нема евиденцију о томе колико становника се исељава с ових простора.

Мајић наводи да и у земљама у окружењу постоји свеприсутна депопулација, што потврђују и пописи становништва.

"Ми смо имали недавно пописе становништва у земљама из региона, прије свега у Бугарској, која је за 10 година изгубила 880.000 становника, а то је стопа депопулације од 11,5 одсто, а Хрватска је такође између два пописа имала стопу депопулације око 10 одсто и изгубила је око 400.000 становника. Тренутно је завршен попис у Србији и не можемо бити оптимистични: иста је ситуација и тамо, али не знамо у којем обиму", рекао је Мајић.

Познати демограф објашњава да је према попису из 2013. године у БиХ негативан природни прираштај и негативан миграциони салдо.

Како каже, када је ријеч о природном кретању, највећи фактор пораста негативне стопе природног прираштаја је пораст стопе морталитета.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана