БиХ од Турске затражила 50.000 тона минералног ђубрива

Srna
Foto: nezavisne

САРАЈЕВО- БиХ затражила је од Турске да јој одобри извозне квоте од 50.000 тона минералног ђубрива да би пољопривредницима било омогућено да купе потребне количине за пољопривредну производњу у овој години, рекао је данас министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

Кошарац је разговарао данас са турским амбасадором Садиком Бабуром Гиргином о проблему високих цијена и несташице минералних ђубрива на свјетском и домаћем тржишту, те је истакао да се посљедице поремећаја на глобалном тржишту рефлектују на пољопривредни сектор у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Из Министарства је саопштено да је, с тим у вези, затражено да турска страна размотри могућност пласмана неопходних количина минералних ђубрива на тржиште БиХ које су потребне за пољопривредну производњу у текућој години, у складу са постојећим законским механизмима Турске. "На темељу консултација са ентитетским министрима надлежним за пољопривреду, дошли смо до усаглашеног става да од Турске затражимо да БиХ одобри извозне квоте од 50.000 тона минералног ђубрива.

Сматрамо да је ово важна основа за унапређење трговинских односа са Турском, у складу са важећим Уговором о слободној трговини између двије земље", рекао је Кошарац. Кошарац је навео да је позитиван одговор Турске од изузетног значаја за спровођење редовних агротехничких мјера у Републици Српској и ФБиХ, те за обезбјеђивање довољних количина свих гајених култура на тржишту и добар квалитет приноса. "Важно нам је да Турска у што краћем року одобри тражене извозне квоте од 50.000 тона да би нашим пољопривредницима било омогућено да купе потребне количине минералног ђубрива. Увјерен сам да ћемо у наредних десетак дана добити позитиван одговор турске стране", рекао је Кошарац.

Он је информисао амбасадора Гиргина да је исти захтјев упутио и према Министарству пољопривреде Турске, те Амбасади БиХ у Анкари, очекујући да ће заједничке активности резултирати конкретном подршком домаћем пољопривредном сектору.

Кошарац је упознао саговорника и о одлуци о отварању привремених тарифних квота при увозу минералних ђубрива из трећих земаља, коју је Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара предложило с циљем смањења царинске стопе на увоз минералних ђубрива из земаља са којима БиХ нема потписан уговор о слободној трговини са пет одсто на нула.

Како се наводи у саопштењу, ова одлука односи се на период од годину дана и 100.000 тона минералног ђубрива. "Свјесни смо потешкоћа и поремећаја на тржишту, због чега нам је намјера да што хитније обезбиједимо потребне количине минералних ђубрива по повољнијим цијенама у предстојећој прољећној сјетви.

Стога очекујем да ће Савјет министара у наредних седам од 10 дана усвојити предложену одлуку", констатовао је Кошарац. Он је навео да је предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изразио спремност да се ова одлука што прије нађе на дневном реду.

Ова одлука и евентуална помоћ турске стране, каже Кошарац, биће добре мјере за помоћ домаћим пољопривредницима у условима несташице минералног ђубрива и високих цијена на тржишту да би се избјегле негативне посљедице када је ријеч о приносима свих пољопривредних култура и њиховом квалитету

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана