БиХ на 65. мјесту у свијету по конзумацији алкохола

ГС
БиХ на 65. мјесту у свијету по конзумацији алкохола

Свјетска здравствена организација је забиљежила потрошњу алкохола у свакој земљи у литрима чистог алкохола за сва пива, вина, жестока пића и друга алкохолна пића, а Босна и Херцеговина се нашла на 65. мјесту те листе.

За хемичаре, алкохол је органско једињење које укључује угљик, водоник и кисеоник повезане у специфичном распореду. За просјечну особу, међутим, алкохол је скраћеница за алкохолна пића као што су вино, пиво, виски, вотка, текила и слично. Алкохолна пића су саставни дио готово сваке културе, осим оних чија религија ограничава конзумацију алкохола.

Међу првих пет земаља које конзумирају највише алкохола нашле су се: Чешка, Латвија, Молдавија, Њемачка, Литванија.

Топ пет земаља које најмање конзумирају алкохол су: Сомалија, Бангладеш, Кувајт, Мауританија и Саудијска Арабија које на годишњем нивоу, барем према званичним подацима, не попију ни литар алкохола. Преовлађујуће религије на Блиском истоку имају тенденцију да на конзумацију алкохола гледају у негативном свјетлу, што је видљиво у регијама са значајно ниским нивоом потрошње, преноси Кликс.

Подаци за Босну и Херцеговину износе 7.81 литара по глави становника годишње, што нас ставља на 65. мјесто у свијету. Према тој статистици, мушкарци у БиХ пију 12.95 литара, а жене 2.96 литара. Испред БиХ су земље из региона. Црна Гора је на 12., Словенија на 14., Србија на 50. и Хрватска на 54. мјесту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана