БиХ комшијама вратила 8,3 милиона КМ

Милијана Латиновић Радошевић
БиХ комшијама вратила 8,3 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Странцима који су од јануара до краја августа ове године шопинговали у БиХ одобрен је поврат 8,3 милиона марака ПДВ-а, што је за 1,3 милиона КМ више у односу на исти период 2023. године.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ странци су за осам мјесеци ове године широм земље пазарили робу вриједну 57,1 милион марака, а судећи према пристиглим захтјевима за поврат пореза, највише иностраних купаца у БиХ било је из Србије, Хрватске и Црне Горе, који су овдје куповали углавном робу широке потрошње.

- Укупан број пристиглих захтјева за поврат ПДВ-а за осам мјесеци ове године је 186.640 - навели су за “Глас Српске” у УИО.

Поређења ради за осам мјесеци прошле године на адресу УИО стигло је 161.219 захтјева за поврат пореза на купљену робу у вриједности од 48,7 милиона КМ.

У УИО истичу да је број захтјева за поврат пореза растао од 2015. године, као и износ захтијеваног поврата ПДВ-а. Подсјећају да је вриједност робе коју су странци купили те године износила више од 135 милиона марака те да је ПДВ на ту робу износио скоро 20 милиона КМ.

- Овакву статистику прекинула је пандемија вируса корона те се у 2020. и 2021. години износ захтијеваног поврата ПДВ-а од стране страних држављана спустио испод десет милиона КМ. У посљедње двије године долази до постепеног опоравка, иако ће вјероватно још требати времена да би се вратио на вриједност каква је била прије пандемије која је отежала путовања и зауставила пословну активност у многим земљама - навели су у УИО.

Предсједница добојског Удружења грађана “ТоПеер”, које се бори за заштиту права потрошача Снежана Шешлија рекла је да се на износ враћеног ПДВ-а одразила сигурно и висина цијена.

- Очигледно је код нас повољније него у иностранству, а с обзиром на то да је БиХ достигла један ниво када је ријеч о туризму, много је посјетилаца, странаца па не чуди што доста купују овдје. Све је то утицало на раст износа поврата пореза - рекла је Шешлија.

Додаје да је овај вид шопинга посебно актуелан у пограничним локалним заједницама.

- То су она мјеста гдје људи буквално пјешке прелазе границу, јер им је код нас повољније да пазаре основне животне намирнице, гардеробу, а и брзо и лако могу да добију поврат пореза - истакла је Шешлија.

Изузеци

Према подацима УИО право на поврат ПДВ-а не односи се на изнесена минерална уља (петролеј, дизел гориво, уље за ложење, екстралако и лако специјално, моторни бензин безоловни, моторни бензин). Осим тога поврат пореза није могуће добити ни за купљени алкохол, алкохолна пића и прерађевине од дувана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана