БиХ и Србија јачају сарадњу у области жељезничког транспорта

Срна
Foto: принтскрин

САРАЈЕВО- Савјет министара утврдио је данас приједлог основа и именовања делегација за вођење преговора ради закључивања споразума са Владом Србије о утврђивању граничне процедуре за жељезнички гранични прелаз Брасина-Зворник.

Циљ закључивања овог споразума је да се поједноставе граничне процедуре и смањи вријеме задржавања возова на жељезничком прелазу ради повећања конкурентности жељезничких услуга, саопштено је након сједнице из Савјета министара.

На овај начин би се успоставио једноставан и функционалан систем праћен скраћивањем времена контроле жељезничког граничног саобраћаја на граничној прузи Брасина-Зворник, тим прије што задржавање возова представља један од највећих генератора трошкова пословања жељежничких предузећа у БиХ и Србији.

Приједлог основа биће достављен Предсједништву БиХ у даљу процедуру, а за потписника је предложен министар комуникација и транспорта у Савјету министара. Савјет министара утврдио је приједлог споразума о узајамном признавању и замјени националних возачких дозвола БиХ и Шпаније.

Приједлогом тог споразума дефинише се међусобно признавање важећих возачких дозвола које издају надлежни органи носиоцима са законским боравиштем у овим државама, што је, како су истакли, добра вијест за бројне грађана БиХ који бораве у Шпанији.

Истовремено се у правилу омогућава замјена важећих возачких дозвола без потребе полагања теоријских и практичних испита. Приједлог споразума са извјештајем о обављеним преговорима биће достављен Предсједништву БиХ, а за потписника је предложен министар комуникација и транспорта.

На сједници је утврђен приједлог споразума Савјета министара и Владе Бахреина о услугама у ваздушном саобраћају, а закључивање овог спороразума има за циљ уређења области ваздушног саобраћаја уз уважавање међународних стандарда у тој области, што ће омогућити авио-превозницима да путницима понуде разноврсне опције услуга.

Министарство комуникација и транспорта доставиће приједлог овог споразума са извјештајем о завршеним преговорима Предсједништву БиХ у даљу процедуру, а за потписника је предложен министар комуникација и транспорта.

Савјет министара усвојио је иницијативу Министарства комуникација и транспорта за закључивање споразума БиХ и ЕУ којим ће се омогућити приступ подацима из регистра возила ЕУ у складу са Директивом ЕУ 2015/413 Европског парламента и Савјета ЕУ од 11. марта 2015. године о олакшавању прекограничне размјене информација о саобраћајним прекршајима против безбједности саобраћаја на путевима

. Утврђен је и приједлог изјаве о намјери закључивања уговора БиХ и ЕУ којим ће се омогућити приступ подацима из регистра возила ЕУ.

Закључивањем овог уговора са Унијом стварају се технички услови за поступање надлежних тијела и изрицање санкција за непоштовање прописа о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ. Министарство комуникација и транспорта у Савјету министара ће иницијативу и изјаву о намјери прослиједити Предсједништву у даљу процедуру одобравања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана