Без здравственог осигурања и даље 44.000 радника

Данијела Бајић
Без здравственог осигурања и даље 44.000 радника

БАЊАЛУКА - Право на бесплатно лијечење у Републици Српској у октобру није имало око 44.000 радника, јер њихови послодавци нису измирили дуговања која имају за доприносе.

Због пандемије “ковида” сви грађани, и неосигурани, имали су право на бесплатну здравствену заштиту од марта 2020. до краја маја 2023. године, када је укинута ванредна ситуација. С обзиром на то да је по окончању ванредне ситуације велики број грађана остао без здравственог осигурања, Влада РС је, подсјећају у Фонду здравственог осигурања РС, донијела одлуку да послодавцима да прелазни период, односно рок од два мјесеца - до 31. јула, како би измирили своје обавезе по основу доприноса.

- Према подацима за шест мјесеци ове године, за 253.251 радника доприноси су били уплаћени, док је за десет мјесеци допринос уплаћен за 255.796 радника. Дакле, број радника за које је уплаћен допринос је нешто већи, а томе је допринијело и повећање броја радника у протеклом периоду, односно пријављених на здравствено осигурање - истакли су Фонду.

Додали су да и даље за око 44.000 радника нису уплаћени доприноси за здравствено осигурање, што је нешто мањи број у односу на претходне мјесеце.

- Ако се посматрају све категорије осигураника, не само запослени, доприноси нису уплаћени за 45.400 осигураника, што је, такође, нешто мањи број него прије неколико мјесеци - нагласили су у Фонду, којем су доприноси готово једини извор прихода.

Уколико се ти доприноси не уплаћују, Фонд не само да није у могућности да проширује права осигураника како би додатно унапређивали здравствену заштиту већ се, како су истакли, у питање доводи и очување постојећих права.

- Више од три године коришћење права из здравственог осигурања није условљавано уплатом доприноса, а трошкови здравствене заштите за неосигуране грађане су износили више од 150 милиона КМ. Међутим, то ни у ком случају није значило да доприносе није било потребно уплаћивати, јер то је законска обавеза - казали су у Фонду.

Предсједник Уније послодаваца РС Саша Тривић тврди да је већина радника за које доприноси нису редовно уплаћивани из јавног сектора, јер приватницима, уколико не измире своје обавезе на вријеме, надлежне институције одмах, између осталог, блокирају рачуне.

- Влада Републике Српске јавном сектору гледа кроз прсте и даје рокове од годину дана да измири дуговања, чиме је још једном показала да нас не гледа све на исти начин. Надлежни по хитном поступку треба да донесу одлуку по којој ће се сви исто понашати, без обзира на то који је сектор у питању, јер има све инструменте, од Пореске управе до инспекције, да то ријеши - казао је Тривић.

И потпредсједник Савеза синдиката РС за привреду Данко Ружичић сматра да је највећи број радника за које нису уплаћени доприноси из јавног сектора, односно из области здравства.

- Сви грађани Српске, без обзира на то да ли раде или су незапослени, треба да имају здравствено осигурање. Откуд неком право да репрограмира обавезе које је дужан да раднику исплати кроз бруто плату - казао је Ружичић.

Додао је да радници не смију да трпе због послодаваца који не измирују своје обавезе, те да Влада РС треба хитно са послодавцима, Савезом синдиката и Фондом здравства да ријеши то питање.

Апели

Из Фонда здравственог осигурања РС истичу да су константно указивали на неопходност плаћања доприноса те позивали грађане да регулишу свој статус осигурања како по укидању ванредне ситуације не би остали без осигурања.

- То се нарочито односило на грађане који су раније, прије 2020. године, били осигурани по основу незапослености. Наиме, од 2020. године незапосленост више није основ за осигурање, али је уведен низ нових могућности по којима сви грађани могу да се пријаве на осигурање - казали су у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана