Без личне карте 243.500 становника

Данијела Бајић
Без личне карте 243.500 становника

БАЊАЛУКА - Личну карту у БиХ тренутно нема 243.458 становника, који углавном из немара нису продужили или замијенили овај документ иако је то законска обавеза за све пунољетне грађане.

Према подацима Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА), лична карта је само од почетка године до половине овог мјесеца у БиХ истакла код 21.142 особе, од чега се њих 6.661 односни на Српску.

- Законом о личној карти БиХ прописано је да је држављанин старији од 18 година са пребивалиштем у БиХ дужан да има личну карту издату у мјесту пребивалишта - истакли су у ИДДЕЕА.

Додали су да пунољетни држављани БиХ који не посједују важећу личну могу бити новчано кажњени, а казна је од 30 до 300 КМ.

- Због непосједовања личног документа у протеклих 13 година издато је осам прекршајних налога и шест судских рјешења - казали су у ИДДЕЕА

У ИДДЕЕА истичу да је возачка истекла за 252.052 грађанина који нису поднијели захтјев за нову дозволу, од чега је њих 16.915 престало да важи у првих шест мјесеци ове године.

- У БиХ код 154.177 особа је истекла лична карта, а немају активну ни возачку дозволу нити пасош - рекли су у ИДДЕЕА.

Немар становништва јачи је и од сталних апела МУП-а РС грађанима да замијене лична документа како би испунили законску обавезу и избјегли плаћање казни. За нову возачку дозволу потребно је издвојити 65 марака, за личну карту 18 КМ.

Адвокат Његош Петровић каже да се често зна десити да клијенти дођу да закључе неки уговор и кад изваде личну карту, виде да она већ неко вријеме не важи.

- Недавно је дошао човјек да завршимо неки уговор, који дуже вријеме покушавамо ријешити. Прије него што је потписао документ, испричао је да од узбуђења није могао спавати цијелу ноћ, да би на крају извадио личну карту која је истекла. На срећу, имао је пасош - испричао је Петровић.

Додао је да се много грађана ослања на други документ као што је пасош или возачка дозвола.

- Много наших људи који живе у иностранству не продужи лична документа у БиХ, па им често скренемо пажњу да документ који нам покажу не важи. То су само неки од примјера - казао је Петровић.

Стручњак за безбједност саобраћаја Миленко Јаћимовић каже да су подаци, кад су у питању неважеће возачке дозволе, забрињавајући.

- Законска дужност сваког возача је да на вријеме продужи дозволу. Такође, не би било на одмет да надлежни орган код којег се возач води у евиденцији, да ли путем апликације или опоменом коју би послао на кућну адресу, возача 15 дана прије истека документа о томе обавијести - казао је Јаћимовић и додао да је међу онима који нису продужили возачку дозволу велики број неактивних возача. Према његовим ријечима, посебан проблем је када возач којем је истекла дозвола буде учесник саобраћајне несреће.

Пасош

Према подацима Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података, без важећег пасоша у БиХ је 547.113 држављана. Према подацима ове агенције, од почетка године до 14. јуна пасош је истекао код 14.224 особе у БиХ. Да би га продужили, грађанима је потребно 55 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана