Без дозволе остало 200 возача почетника

Анита Јанковић Речевић
Без дозволе остало 200 возача почетника

БАЊАЛУКА - Да су почетници за воланом потенцијална опасност на друму и да им по изласку из ауто-школа мањка праксе, вјештина, али и знања из саобраћајних прописа, доказ су подаци полиције према којима је само ове године у Републици Српској без дозволе остало више од 200 возача са искуством до двије године.

Према подацима Министарства унутрашњих послова (МУП) РС, за осам мјесеци ове године на путевима у Српској догодило се 907 саобраћајних несрећа у којима су учествовали возачи са до двије године возачког искуства, а у истом периоду 2023. двије мање.

- Од укупног броја наведених несрећа у току 2024. године, 636 несрећа проузроковали су возачи са до двије године искуства. Најчешће грешке које су утицале на настанак тих саобраћајки, а које је идентификовала полиција приликом увиђаја, су неприлагођена брзина кретања условима саобраћаја и стању пута, одстојање и страна кретања - навели су у МУП-у.

Додали су да су од 1. јануара до 3. октобра ове године због сакупљена четири казнена бода поништене 202 возачке дозволе које су припадале возачима “Б” категорије  који су дозволу за управљање аутомобилом имали мање од двије године. У истом периоду прошле године по истом основу без дозволе је остало 259 возача почетника.

-  Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ прописано је да надлежни орган лицу које у току двије године од стицања права на управљање возилом категорије “Б”, а сакупи четири казнена бода, дозволу одузме и поништи, чиме губи право управљања аутомобилом. Они којима се возачка дозвола одузме и поништи сматра се да немају положен возачки испит - појаснили су у МУП-у Српске.

Саобраћајни стручњаци кажу да возачи почетници праве пропусте због низа разлога међу којима су неријетко страх од вожње и недовољно самопоуздање, што води ка нервози, стресу, али и паралисању током опасних ситуација, што их спречава да адекватно реагују. Томе, како кажу, доприноси густ и хаотичан саобраћај, вожња ноћу, али понајвише недостатак искуства.

Замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић казао је за “Глас” да статистика већ годинама, и то у континуитету, указује да највећи број саобраћајки проузрокују управо млади возачи, који су и најчешће жртве на друмовима.

-  Разлози који доводе до тога су свакако недовољна обученост и недостатак искуства у управљању возилом. Чињеница је да се кандидати најчешће обучавају у градским срединама, гдје се вози споро, те да ријетко излазе на отворене путеве и током обуке добију прилику да развију брзину и савладају вјештине попут претицања које је и најзахтјевније - рекао је Радовић. Он је додао да је у БиХ укинуто полагање возачког испита током ноћи, те да је тиме вјероватно смањена и обука у вечерњим сатима.

- Вожња ноћу је знатно сложенија у односу на дневне услове, а искуство се генерално не може ни стећи током обуке јер број часова то не дозвољава. Сматра се да је возач искусан након пређених од 80.000 до 100.000 километара, а будући да многи након добијања дозволе не возе свакодневно, до стицања тог искуства прође много времена - нагласио је Радовић и додао да би се стање могло побољшати похађањем обуке безбједне вожење, а коју је увела Словенија за возаче почетнике и то након стицања дозволе.

На изостанак или недовољан број часова практичне наставе при обуци будућих возача на отвореним, магистралним путевима указали су и поједини инструктори вожње наводећи да се управо на тим правцима најчешће дешавају несреће са најцрњим сценаријем. 

ОБУКА

У Заводу за образовање одраслих РС, који је задужен за спровођење возачких испита, кажу да је Програмом оспособљавања кандидата дефинисано минимално трајање обуке, али не и број часова за који ће будући возач бити успјешно обучен за поједине радње возилом. 

- Приступ обуци кандидата за возача је индивидуалан и препуштен процјени самог инструктора који има обавезу да их подучи и радњама као што су претицање и обилажење, провјера саобраћајних услова, употреба показивача правца, прилагођавање брзине коловозним и саобраћајним условима.  Обавезна је и практична обука у граду и ван града, као и вожња у посебним условима као што су киша, магла, снијег уколико то временски услови дозвољавају - навели су у Заводу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана