Бесплатни уџбеници за 50 одсто основаца

Д. Б.
Бесплатни уџбеници за 50 одсто основаца

БАЊАЛУКА - У новој школској години, поред ученика од првог до четвртог разреда основних школа, на бесплатне уџбенике могу да рачунају побједници републичког такмичења, као и они који су треће и наредно дијете у породици са троје и више дјеце.

Како су истакли из Министарство просвјете и културе РС ријеч је о мјерама дефинисаним Популационом политиком Републике Српске за наредну школску 2023/2024. годину, а у складу са важећим закључцима Народне скупштине РС.

- Влада РС донијела је одлуку о повећању обухвата дјеце која остварују право на бесплатне уџбенике од петог до деветог разреда, а у складу са њом биће обезбијеђени бесплатни уџбеници и за кориснике права на додатак за помоћ и његу другог лица као и за дјецу кориснике права на личну инвалиднину у складу са Законом о социјалној заштити РС - казали су у ресорном министарству.

Додали су да ће за бесплатне уџбенике за скоро 50 одсто од укупног броја ученика основних школа у наредној школској години из буџета Српске бити издвојено 5,7 милиона КМ.

- Поред уџбеника које обезбјеђују Министарство просвјете и културе за наведене категорије ученика, Министарство породице, омладине и спорта обезбиједиће бесплатне школске књиге за одличне ђаке из породица са четворо и више дјеце и то за ученике од петог до деветог разреда - истакли су у Министарству просвјете, које још од школске 2007/2008. године у континуитету обезбјеђује бесплатне уџбенике за све већи број основаца.

Из овог министарство позивају све заинтересоване јединице локалних самоуправа да пруже подршку обезбјеђењу бесплатних уџбеника за преостале ученике с обзиром на то да се ова активност посматра као једна од заједничких мјера свих нивоа власти у области популационе политике.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана