Бесплатни превентивни прегледи поводом Свјетског дана срца

Срна
Бесплатни превентивни прегледи поводом Свјетског дана срца

БИЈЕЉИНА - Поводом обиљежавања Свјетског дана срца, у центру Бијељине данас су организовани бесплатни превентивни прегледи за грађане и промовисан је здрав начин живота.

„Кардиоваскуларна обољења водећи су узрок смртности у свијету, то су мождани и срчани удари, а око 80 одсто пријевремених смрти може се спријечити уколико коригујемо факторе ризика и на вријеме лијечимо такве пацијенте“, рекла је новинарима предсједник Удружења кардиолога Републике Српске Милица Ловрић.

Према њеним ријечима, слоган овогодишњег Свјетског дана срца је „Користимо срце за акцију“, што је позив да људи више воде рачуна о здрављу и предузму превентивне кораке.

Ловрићева је навела да здрав начин живота подразумијева уравнотежену исхрану, подизање степена физичке активности, смањење уноса дувана и алкохола, као и обављање превентивних прегледа.

Нечелник Центра за промоцију здравља и превенцију болести Дома здравља у Бијељини Зоран Василић истакао је да ова здравствена установа цијеле године ради на превенцији и раном откривању обољења и похвалио сарадњу са бијељинском болницом када се код пацијената открије повећан ризик.

„Битно је да водимо рачуна о здрављу, да коригујемо факторе ризика и да идемо на превентивне прегледе, јер је то најбољи начин да се здравље сачува“, рекао је Василић.

Обиљежавање Свјетског дана срца организовали су Дом здравља и Болница „Свети врачеви“ у Бијељини у сарадњи са Удружењем кардиолога Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана