Бесплатни пренатални тестови на УКЦ Српске од октобра

Срна
Foto: Илустрација

БАНЈАЛУКА - Универзитетски клинички центар (УКЦ) Републике Српске спровео је процедуру јавне набавке за неинвазивно пренатално тестирање из крви труднице (НИПТ), те би од октобра труднице требало да узорке крви дају у болницама, односно УКЦ-у, а ову услугу ће у потпуности финансирати Фонд здравственог осигурања.

У саопштењу се указује да, када се обезбиједе услови за НИПТ на УКЦ-у, Фонд здравственог осигурања престаје да рефундира трошкове ових услуга као до сада, јер ће бити омогућено остваривање овог права како је и првобитно планирано Програмом за НИПТ и неће бити потребе да труднице саме плаћају ову услугу.

“Услуге неинвазивног пренаталног тестирања ће у потпуности за осигурана лица финансирати Фонд здравственог осигурања, будући да је НИПТ Законом о обавезном здравственом осигурању уврштен у права из здравственог осигурања, а труднице су ослобођене плаћања партиципације. Право на рефундацију ће имати само осигураници који су радили или ће урадити НИПТ до октобра, односно док се не омогући узимање узорака у болницама и УКЦ-у РС”, појашњено је у саопштењу.

Истиче се да је Програмом за НИПТ прописано да надлежни гинеколог на примарном нивоу, код којег је жена регистрована а који има уговор с Фондом, даје упутницу за обављање процедуре НИПТ, те ће са добијеном упутницом трудница одлазити у здравствену установу секундарног или терцијарног нивоа, гђе ће им се узимати узорак крви.

“По тачно дефинисаним протоколима између УКЦ, болница и компаније изабране у поступку јавне набавке за ову процедуру, узорци ће се слати на анализу. Фонд, иначе, начин плаћања и цијену ове услуге уговара са УКЦ, у складу са поступком јавне набавке за НИПТ којег је спровела ова здравствена установа, а водећи рачуна да труднице не морају ништа да доплаћују, односно да комплетну услугу, од узимања узорака, транспорта и др. покрије у потпуности Фонд”, наводе из Фонда.

Подсјећају да право на НИПТ имају све труднице, без обзира на године живота, изузев оних код којих овај тест није изводљив, попут код вишеплодних трудноћа, трудноћа са донираном јајном ћелијом и слично.

“Уврштавањем права на НИПТ у права из здравственог осигурања, као и накнадом плате у пуном износу за вријеме боловања трудница, учињен је огроман искорак када су у питању права трудница и репродуктивно здравље у Српској, будући да и неке знатно развијеније земље од наше не финансирају ова права”, закључено је у саопшттењу Фонда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана