Бесплатни прегледи током марта у приватним дерматовенеролошким ординацијама

Дејан Јовичић
Бесплатни прегледи током марта у приватним дерматовенеролошким ординацијама

БАЊАЛУКА - У случају појаве било каквих промјена на кожи, а нарочито акни које су јасно видљиве и могу прерасти у озбиљан здравствени проблем, потребно је потражити помоћ дерматолога како би се омогућило адекватно лијечење и избјегле компликације.

Ово је изјавила Јелена Петковић-Дабић, специјалиста дерматолог с Универзитетског клиничког центра Бањалука и предсједница Удружења доктора за кожне и полне болести “CUTIS” из Бањалуке.

Ово удружење, које броји више од 40 дерматовенеролога, покренуло је кампању “Покажи се 2023”, која је посвећена борби против акни, као једној од најучесталијих кожних болести данашњице, а тим поводом биће организовани бесплатни прегледи од 1. до 31. марта у приватним дерматовенеролошким ординацијама на подручју цијеле БиХ.

- Укључено је око 15 дерматолошких поликлиника из бањалучке и сарајевске регије и биће обезбијеђено 100 бесплатних прегледа акни, а сваки пацијент на поклон ће добити бесплатне узорке дермокозметичких производа, који су им неопходни на почетку лијечења, а које су обезбиједили наши спонзори - напоменула је Петковић-Дабић за “Глас”.

Пријаве се врше искључиво путем хрватског портала “естетица.хр” с којим заједнички спроводе кампању, а врше се кликом на банер “Покажи се” уз одабир жељеног града и ординације и биће омогућене до попуњавања предвиђеног броја термина.

- То је акција која се спроводи на подручју Хрватске већ другу годину и изузетно је успјешна у смислу великог одзива пацијената који се јављају на прегледе. Самим тим желимо и ми подићи свијест везано за лијечење акни и правовремено обраћање дерматологу - рекла је Петковић-Дабић.

Она истиче да је борба против акни дуготрајан процес који захтијева стрпљење, што је највећи изазов за сваког пацијента.

- Лијечење зна потрајати и до шест мјесеци, а некад и дуже и најважније је да пацијент сарађује с нама, јер је тада успјех загарантован. Акне се јављају већ од осме године живота, а најучесталији је период до петнаесте године, иако прегледамо чак и бебе. Родитељи нам се у сваком тренутку могу обратити и потражити стручну помоћ - каже Петковић-Дабић.

Нове бесплатне прегледе удружење ће реализовати у мају у оквиру седмице борбе против меланома у сарадњи с еуромеланома групом, коју чине дерматолози из 30 земаља.

- Заједнички ћемо сумирати резултате како бисмо сагледали тренд пораста броја нових случајева меланома и планирали будуће кампање. Планирамо обићи јавна мјеста и прегледати људе који добровољно пристану, а који се можда не би сами одлучили да дођу на преглед, што ће имати велики значај у раном откривању карцинома коже - рекла је она.

Њиховом удружењу, како каже, приступа све већи број дерматолога, не само из Српске већ и Федерације БиХ.

- Желимо дерматологију вратити на пријашњи ниво када је дјеловало Удружење дерматовенеролога РС које посљедњих година није активно. Имамо подршку да приступимо Европском удружењу дерматовенеролога, али услов за то је да будемо удружени на нивоу БиХ па нам се зато прикључују и специјалисти из свих крајева земље. Заједничким наступом омогућићемо вишеструку корист за развој ове гране медицине на нашим просторима - истакла је Петковић-Дабић.

Симпозијум

Удружење “CUTIS”, које је основано у јуну прошле године, организовало је од 7. до 9. октобра у Бањалуци први Међународни симпозијум са око 120 учесника, међу којима су били еминентни стручњаци с дерматовенеролошких клиника из цијелог региона и предавачи из Европског удружења дерматолога. У плану је да овај симпозијум постане традиционалан и буде сваке године у октобру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана