Бесплатан бежични интернет у универзитетском граду

Срна
Foto: Илустрација

БАНЈАЛУКА - Дио Универзитетског града Универзитета у Бањалуци од децембра је покривен бесплатним бежичним интернетом захваљујући пројекту финансираном средствима Министарства за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске, а циљ је да у наредном периоду тако буде на цијелом том подручју.

Из бањалучког Универзитета су појаснили да су у оквиру националног пројекта “Унапређење капацитета и сигурности бежичне мреже Универзитета у Бањалуци за потребе научног рада”, финансираног средствима ресорног министарства, набављени бежични интернет уређаји који омогућавају бољу бежичну интернет мрежу.

“Тренутно је простор Универзитетског града покривен бежичном интернет мрежом, а ми и даље стављамо у фокус њено унапређење како би се додатно ојачала научноистраживачка инфраструктура”, рекао је координатор пројекта Предраг Говедарица, који је захвалио Министарству и ресорном министру Жељку Будимиру за подршку у реализацији.

Говедарица је додао да је постојање комуникационе инфраструктуре за комуникацију, пренос података, приступ базама, слање и обрада велике количине података први предуслов за одвијање научноистраживачког рада.

На пројекту су радили и проректор за наставу и студентска питања Милица Балабан, руководилац Универзитетско рачунарског центра Александар Гаћина, те виши стручни сарадник - мрежни администратор Небојша Бабић, наведено је у саопштењу.

Они су истакли потребу даљег унапређења бежичних приступних уређаја “Рукус вајрлес аутдор АП” /Ruckus Wireless Outdoor AP) који се инсталирају према оптимизованом пројекту који је развио тим Универзитетског рачунарског центра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана