Бесане ноћи на југу Српске тек предстоје

Милош Васиљевић
Бесане ноћи на југу Српске тек предстоје

ТРЕБИЊЕ - Јул у Херцеговини обиљежиле су стотине шумских пожара, али захваљујући професионалној интервенцији ватрогасаца и пилота Хеликоптерског сервиса Српске, све је прошло без посљедица по становнике. Ипак, највећу штету претрпио је шумски фонд.

Командир билећке Ватрогасне јединице Милан Шуловић казао је за “Глас Српске” да су он и његове колеге спремни за нове изазове, иако знају да им предстоји август, мјесец када су пожари најинтензивнији.

- Слиједе дани када су пожари најопаснији. Наша опрема је дотрајала, а и возила су старија од 25 година. Све то, уз неприступачан терен, крш и камен, додатно отежава ситуацију - рекао је Шуловић.

Појаснио је да до већине пожара доводи махом људски фактор.

- И протеклог мјесеца имали смо пуне руке посла, али све смо ријешили успјешно, јер смо правовремено одреаговали. Посљедњих неколико дана мало смо се одморили, али морамо да будемо будни и на опрезу, као и до сада - рекао је Шуловић.

Пуне руке посла имали су и требињски ватрогасци, а сличан сценарио и у августу очекује командир требињских ватрогасаца Здравко Кашиковић.

- Нарочито нас је исцрпио пожар на Дужима, који смо гасили 48 сати непрекидно, али хвала Богу киша нам је олакшала посао. Тај пожар је угашен, мада и сада дежурамо. Тај пожар нам је подметнут и не само тај него још седам-осам. Зато имамо ту и дежурство припадника ПУ Требиње и ватрогасаца - казао је Кашиковић.

Према његовим ријечима, август увијек носи додатни ризик.

- Вријеме је пожара, љето је па смо спремни на све. Није још велика исушеност тла и горе, али сада је август опасан, посебно друга половина, ако се настави суша. Лист се осуши, а тада је могућност горења већа - истакао је Кашиковић.

Ипак, оно што не угасе са земље због крша, камена и неприступачног терена, бива угашено уз помоћ са неба.

- Помоћ Хеликоптерског сервиса Републике Српске из ваздуха веома је значајна на мјестима гдје не можемо доћи возилима - казао је Кашиковић.

Директор овог сервиса Бобан Кустурић каже за “Глас” да је помоћ хеликоптера неопходна, посебно у Херцеговини, гдје доминирају камен и крш. Додаје да су ове године били ангажовани на гашењу пожара у Требињу, Блидињу и Тјентишту.

- За потребе извиђања пожара, координације са ватрогасним јединицама на земљи и гашења пожара из ваздуха извршена су укупно 403 лета. Утрошено је 40 часова и 35 минута лета те избачено 384 ведара/тона воде на пожариштима - казао је Кустурић.

Додао је да су пилоти током прошле и ове године до сада укупно имали 841 лет током операција гашења пожара.

Вода

Милан Шуловић казао је да билећки ватрогасци свакодневно сеоском становништву возе воду у цистернама.

- Превозимо воду у сеоска домаћинства. То радимо годинама, за она која нису прикључена на водоводну мрежу. Једноставно, љети је потребно доста воде, како за потребе домаћинства тако и за стоку, која је важан фактор у животу домаћина - рекао је Шуловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана