Берковићи: Површина Љубљенице очишћена од мина

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО- Општини Берковићи и њеном становништву је након више од три године интензивног рада на уклањању мина предата очишћена површина Љубљенице, за чије деминирање је њемачка Влада ставила на располагање више од 800.000 евра.

Организација Савјетодавна група за мине је 2018. године почела радове на чишћењу мински сумњиве површине Љубљеница, а укупан обим очишћене површине износи око 1,8 километара квадратних, саопштено је из Амбасаде Њемачке у БиХ.

Укупно је пронађено и уништено 354 нагазних мина и 42 неексплодирана остатка муниције.

Радови деминирања у оквиру овог пројекта каснили су због бројних проблема. То између осталог укључује тежак терен, лоше временске услове током извођења радова и посљедице ковида 19, истиче се у саопштењу.

Иако је деминирање на површини Љубљенице, које је првобитно требало да траје само девет мјесеци, трајало неколико година, Њемачка није жељела да прекине радове на пројекту све те године него је финансијски подржала овај пројекат све до окончања, упркос значајном повећању расхода.

Сада локално становништво ове површине опет може користити за пољопривреду и сточарство, пошто су поново без мина, дјеца се могу поново безбједно играти, а људи могу ићи у шетњу.

"Један корисник сада планира значајно проширити свој каменолом, који је у посљедњих 20 година могао користити само у врло ограниченом обиму због опасности од мина, што ће отворити и нова радна мјеста у регији", наведено је у саопштењу.

Током церемоније представник општине Берковићи најавио је да ће на дијелу земљишта у општинском власништву, које је сада поново употребљиво након деценија, бити изграђен соларни парк, како би се могао снабдијевати велики број домаћинстава у сливу града Мостара са чистом енергијом у будућности.

Њемачка је од 1997. године подржала хуманитарно деминирање у БиХ са око 43 милиона евра, а како је наведено у саопштењу, то ће наставити и убудуће да би и у наредном периоду за становништво била обезбијеђена додатна подручја без мина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана