Берић: Годишње се у УКЦ-у од малигних болести лијечи од 30 до 40 дјеце

Срна
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА - У Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске се од малигних болести годишње лијечи од 30 до 40 дјеце и постоји потреба да се прошире капацитети Одјељења дјечије хематоонтологије, изјавила је Срни предсједник Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" Дијана Берић.

"Услови лијечења су доста добри, с тим да нам особље на Одјељењу дјечије хематоонтологије сугерише да простор постаје тијесан, односно потребан је већи број болничких соба", рекла је Берићева, поводом обиљежавања 15. фебруара - Свјетског дана дјеце обољеле од малигних болести. Берићева је напоменула да родитељи повремено буду принуђени да набаве одговарајући лијек због несташице, али им се средства приоритетно рефундирају у Фонду здравственог осигурања Републике Српске.

Према њеним ријечима, огроман је значај Родитељске куће у Бањалуци у којој су тренутно смјештена три малишана која се лијече од малигних болести, а до сада је ту боравило око 140 породица из свих крајева Српске. "Родитељска кућа је отворена у септембру 2016. године и дјеци је прјатније да бораве у њој него у болничкој соби, с обзиром на то да им је амбијент сличан као у породичној кући и ту се осјећају боље", рекла је Берићева.

Поводом обиљежавања Свјетског дана дјеце обољеле од малигних болести Удружење "Искра" сутра организује неколико активности које почињу у 11.00 часова ликовном радионицом "За храбра мала срца" у Музеју Републике Српске, а потом и пуштањем балона испред Родитељске куће у 12.00 часова. Академија "За храбра мала срца" биће одржана у 15.00 часова у Културном центру "Бански двор", након чега ће испред ове установе бити пуштени балони.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана