Benoit Descamps, експерт за производњу и контролу квалитета пива: Укус "нектара" довели до савршенства

Анита Јанковић Речевић
Benoit Descamps, експерт за производњу и контролу квалитета пива: Укус "нектара" довели до савршенства

БАЊАЛУКА - Јединствен, лаган, воћни укус "нектара" круна је вишегодишњег искуства, знања и љубави које је у сваку капљицу овог чаробног напитка преточио Benoit Descamps, реномирани свјетски пивар чија је животна мисија да очара непца захтјевних пивопија.

Овај врхунски менаџер и инжењер пиварства из Белгије, који је каријеру градио у пиварама Конга, Русије, Кине, Украјине, већ двије и по године дио је тима "Бањалучке пиваре" и један од "криваца" за препознатљиви, освјежавајући укус "нектар" пива, омиљеног бренда широм земље.

- Кроз разговор са тимом "Бањалучке пиваре" схватили смо да, кад пиво произведено у Бањалуци мало одстоји, кад је, дакле, мало "старије", могу се примијетити, па рецимо, "извјесна одступања". Корак по корак ми смо, сви заједно као тим, рјешавали тај мали недостатак како би пиво и након неколико мјесеци било исто као и у оном тренутку када је изашло из фабрике, те задржали свјежину пива и продужили његов животни вијек. Успјели смо у намјери, те сад имамо "нектар" пиво бескомпромисног квалитета - казао је Descamps на презентацији коју је "Бањалучка пивара" организовала како би представницима медија дочарала процес настанка "нектар" пива.

По доласку у град на Врбасу са тимом "Бањалучке пиваре" посвећено је радио на унапређењу процеса производње, наглашавајући да је прављење пива мултифункционалан и захтјеван инжењерски рад за који је потребно знање и искуство.

- Модификовали смо параметре од кувања до пуњења како бисмо добили стабилније и квалитетније пиво. Промијенили смо рецептуру избацивањем кукурузне крупице, која је стандард за домаћа пива у региону, и добили пиво стоодстотне чистоће на бази јечма. Било је проблема, али смо их ријешили - нагласио је Descamps.

Додаје да успјех не би био могућ без подршке и сарадње тима "Бањалучке пиваре" са директором производно-техничког сектора Радованом Ракићем и менаџером контроле квалитета Александром Кречковић на челу, те да у ову компанију није донио иновације, већ адаптирао процес стварања пива.

- Прихватили су све моје сугестије без обзира на то што су повећале цијену производње. Подигли смо квалитет на виши ниво, а "нектар" сада има специфичан, лаган, воћни укус који долази од квасца и ароматичних сорти хмеља, што је суптилно и уникатно. Такође, "нектар" више нема осцилацију и остаје свјеж без обзира на старење - изјавио је Descamps.

Појаснио је да су за производњу пива кључне сировине, али и довољно уходан погон, те да се мора стално бдјети над процесом.

- Подједнако је важна и опрема са којом радимо, као и свестрани, квалитетни радници, које "Бањалучка пивара" има. Ако се опрема користи само за намјене за које је и набављена, не служећи се флексибилношћу, иновацијама и знањем, нема напретка, а радници су у овом предузећу веома иновативни - рекао је Descamps и додао да "Бањалучка пивара", коју прати дуга традиција, није пропустила пут транзиције до модерне компаније захваљујући инвестицијама које су обезбиједиле бољи квалитет производа.

Нови бренд

Benoit Descamps, који важи за једног од водећих експерата у свијету, био је и дио тима који је створио нови бренд, сада чувено "бањалучко пиво".

- Драго ми је што сам са тимом "Бањалучке пиваре" учествовао у производњи тог пива и дао свој лични печат бренду. Имао сам прилику да правим потпуно нови бренд, као и слободу и самосталност у прављењу рецептуре. "Бањалучко пиво" је производ који има одличну избалансираност мириса и укуса у складу са свјетским трендовима великих произвођача пива. Чини га другачијим боја и пуноћа укуса, а посебно горчина по којој је већ постао препознатљив - изјавио је Descamps. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 14 беба
Рођено 14 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана