Бећировић за један сат изгубио 15 хиљада пастрмки

ФЕНА
Бећировић за један сат изгубио 15 хиљада пастрмки

БРАТУНАЦ - Суша и високе температуре ове године утицале су на производњу рибе у БиХ, а примјер тога је власник рибњака из Коњевић Поља, Осман Бећировић, коме је у јулу за мање од сат времена угинуло 15 хиљада комада пастрмке.

Бећировић посједује рибњак од 2014. године и овај посао ради веома предано и с љубављу.

- Рибњак сам изградио властитим средствима, а грађевински радови трајали су три године. Дизао сам кредите да бих изградио рибњак, а средствима Федералног министарства избјеглих и расељених лица сам извршио порибљавање. Ове године је, нажалост, за један сат угинуло 15 хиљада комада пастрмке. Покушао сам компресором произвести кисеоник и да их спасим, али нисам успио. Све су угинуле и данас немам ниједну, испричао је Бећировић.

Он је своју штету пријавио и Општини Братунац, чија је надлежна комисија то евидентирала, али, како каже, до сада није добио никакву помоћ.

- Не могу сам поново покренути овај посао, јер имам минималну пензију. Искрено, пријеко ми је потребна помоћ других. Имао сам штету од око 10.000 КМ. Ипак, нећу одустати. Произвешћу млађ, па ћу ићи корак по корак с узгојем пастрмке, оптимистично каже Бећировић.

Он наглашава да је квалитет пастрмке био веома добар због чисте природе, а редовно је радио и на чишћењу јер, како каже, пастрмке не подносе нечистоћу.

- Једини сам у регији Бирач који производи пастрмку и моји купци су углавном били православци, а највише рибе се продавало током православног поста. Није једноставно видјети ову штету, али живот иде даље и не треба одустати од поновног покретања узгоја, истиче Бећировић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана