Бећировић и Комшић поручили да ће гласати против помиловања Новалића

GS
Foto: AA

Члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић говорио је на данашњој конференцији за медије како ће гласати у вези с помиловањем пресуђеног бившег премијера ФБиХ Фадила Новалића, који је осуђен на четири године затворске казне због афере “Респиратори”.

Он је на новинарско питање о томе како ће гласати казао:

– Ваше је слободно право да поставите ово питање, али ја морам казати да до овог момента ништа није дошло у Предсједништво БиХ – рекао је.

Додао је да сматра да сви званичници БиХ би увијек треба да проуче материјал, па онда изнесу свој став о одређеном питању.

– Међутим, да не остане никаква недоумица – вјероватно у овој земљи не постоји човјек који тако снажно заступа поштивања принципа уставности и законитости као што то ја радим. На сваком мјесту, како у земљи тако и у иностранству, морамо поштовати Босну и Херцеговину, правосуђе Босне и Херцеговине. Ако такав приједлог дође у Предсједништво, ја немам никакву дилему како ћу гласати. Морамо уважавати, дакле, Босну и Херцеговину, њен правосудни систем, а никако бити под утјецајем било којих политичких партија – казао је Бећировић, преноси Аваз.

Иначе, раније су из кабинета Жељка Комшића медијима рекли да ће гласати против помиловања Фадила Новалића.

Како Клиx.ба сазнаје предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић, уколико дође до гласања, неће подржати помиловање за бившег премијера ФБиХ Фадила Новалића.

То је потврђено у Кабинету Жељка Комшића након информације да би та тачка могла доћи на гласање у Предсједништво БиХ.

Наиме, адвокатски тим Фадила Новалића поднио је захтјев за помиловање осуђеног Новалића Министарству правде БиХ, које онда формира комисију и свој приједлог, уколико буде одобрен, на коначну одлуку шаље Предсједништву БиХ.

Комшић је иначе раније, коментаришући пресуду Новалићу казао да ће стати на страну издвојеног мишљења судије из поступка “Респиратори” Бранка Перића, који је гласао против осуђивања Фадила Новалића. Због тога се шпекулисано да би Комшић, уколико би се гласало о помиловању подржао ослобађање Новалића.

Данас је за Кликс.ба потврђено у његовом кабинету да он неће гласати за помиловање.

За помиловање Новалића довољна су и два гласа у Предсједништву, уз напомену да не буде прихваћен евентуални вето који може уложити трећи члан.

Помиловањем се особи: а) даје потпуно или дјелимично ослобађање од извршења казне или замјењује изречена казна блажом казном или увјетном осудом; б) укида или одређује краће трајање изречене мјере сигурности забране вршења позива, дјелатности или дужности; ц) укида одређена правна посљедица осуде или одређује њено краће трајање; одређује брисање осуде, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана