Базирати се на области малих соларних и вјетро електрана

Срна
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА - Нови закон о обновљивим изворима енергије биће базиран на области малих соларних електрана и вјетроелектрана, јер је реализација тих пројеката бржа и имају мањи утицај на животну средину, рекао је помоћник министра за енергетику Републике Српске Милан Баштинац.

Он је, уочи јавне расправе о Нацрту закона о обновљивим изворима енергије, рекао новинарима у Бањалуци да су ти пројекти такође и више пријемчиви за локалне заједнице. Баштинац је навео да су током досадашњих јавних расправа о овом нацрту закона добијене сугестије да се укине давање подстицаја на мале хидроелектране, изразивши наду да у финалној верзији овог акта која буде упућена у Народну скупштину Српске неће бити подстицаја за те намјене.

"У вези са суфинансирањем малих хидроелектрана слиједили смо директиве Енергетске заједнице. С обзиром на тренутна дешавања на тржишту енергије увелико се размишља и укидању подстицаја за такве објекте, јер по садашњим тржишним приликама оне могу бити исплативе саме по себи", навео је Баштинац.

Он каже да међу нова рјешења спада и једно које је популарно у ЕУ, а ријеч је о увођењу система подстицаја за аутомобиле на елекрични погон, због чега је упућена и иницијатива Управи за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ за ослобађање плаћања намета приликом увоза ових аутомобила. Баштинац је подсјетио да је Српска свјесна својих обавеза које мора спроводити у поступку декарбонизације до 2050. године.

"Надамо се да ћемо до тог времена изнаћи квалитетна рјешења за општине Гацко и Угљевик, на чијим територијама се налазе термоелектране, да направе одређен прелаз како би радници који раде у тим постројењима имали алтернативу у областима енергетике да не би изгубили радна мјеста", рекао је Баштинац.

Виктор Бјелићић из Центра за животну средину навео је да се приједлози и коментари које ће дати еколози тичу укидања подстицаја за мале хидроелектране, укидања гарантне откупне цијене или такозване фид-ин тарифе, те давања могућности и већих права грађанима који желе производити сопствену енергију из постројења као што су соларне електране на крововима.

Народна сакупштина Републике Српске је 30. септембра усвојила Нацрт закона о обновљивим изворима енергије и задужила Министарство енергетике и рударства да спроведе јавне расправе у року од мјесец дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана