База података поскупљује регистрацију возила?

Анита Јанковић Речевић
База података поскупљује регистрацију возила?

БАЊАЛУКА - На адресу Агенције за осигурање РС стигла је иницијатива којом се тражи повећање цијена премија осигурања од одговорности за моторна возила, а уколико захтјев добије зелено свјетло возачи у Српској мораће издвојити више новца за регистрацију аутомобила.

У Агенцији за осигурање кажу да је иницијативу 5. септембра упутио  Извршни одбор Удружења друштава за осигурање РС при Привредној комори РС који предлаже повећање премије за 1,5 одсто. 

- Иницијатива ће бити разматрана у наредном периоду и у овом тренутку је преурањено да износимо оцјене о оправданости повећања цијена премија - рекли су у агенцији и подсјетили да је цијена премија осигурања од одговорности за моторна возила у Републици Српској посљедњи пут повећана у марту прошле године и то за 18 одсто у односу на претходни цјеновник.

Разлог за ново повећање премије Извршни одбор Удружења друштава за осигурање образложио је потребом да се обезбиједи трајно и адекватно финансирање активности Заштитног фонда на успостављању и раду централне електронске евиденције. 

- Измјене и допуне Закона о обавезним осигурањима у саобраћају РС прописале су формирање централне електронске евиденције база података за коју податке прикупља, обрађује и чува Заштитни фонд. Поменута законска рјешења нису предвидјела начин финансирања успостављања и рада централне електронске евиденције због чега са циљем обезбјеђења извора финансирања предлажемо да се измијени тарифа премије и цјеновник за осигурање моторних возила у Српској на начин да се увећа јединствена основа премија за 1,5 одсто - наведено је у захтјеву удружења. 

Изражавајући подршку успостављању централне електронске евиденције са циљем унапређења тржишта осигурања, наводе да ће индустрија осигурања тиме остварити значајне користи.

Предсједница добојског Удружења грађана “ТоПееР”, које се залаже за заштиту потрошача, Снежана Шешлија сматра да захтјев за ново поскупљење ауто-осигурања није оправдан.

- Грађани Српске улазе у зачарани круг поскупљења и у врло чудно ропство према цијенама. Ствари које су од животне важности морамо исфинансирати, а овакав вид поскупљења неминовно иде на уштрб хране и свега онога што чини потрошачки стандард. Не видим разлог за додатно поскупљење полиса па ни за један одсто јер је и то пуно, имајући у виду колико је аутомобила на нашим путевима. Надам се да до поскупљења неће доћи - истакла је Шешлија. 

Иначе, осигурање од ауто-одговорности чини око трећине укупних средстава које возачи у Српској издвајају за регистрацију возила.

Исплата штете

Домаћа осигуравајућа друштва су на име накнаде штете од јануара до краја априла ове године исплатила 40,5 милиона марака, а најзначајније учешће у укупно исплаћеним одштетним захтјевима током прва четири мјесеца имало је осигурање од ауто-одговорности, које има и највеће учешће у укупно обрачунатој премији. На исплату штете од ауто-одговорности у том периоду отишло је више од 18 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана