Бањски туризам - један од најразвијенијих у Српској

Срна
Бањски туризам - један од најразвијенијих у Српској

БАЊАЛУКА- Бањски туризам једна је од најразвијенијих грана туризма у Републици Српској, јер су богати извори минералних, термалних и термоминералних вода, карактеристични за ово поднебље, идеални за лијечење различитих обољења, речено је Срни у Туристичкој организацији Републике Српске /ТОРС/.

Бањски центри у Српској издвајају се као лидери у региону будући да их посјећују бројни домаћи и страни туристи, првенствено ради здравствених услуга и лијечења, навела је сарадник за односе са јавношћу ТОРС-а Санела Шимун.

Она је истакла да бањски центри нуде и бројне рекреативне садржаје. "Сви бањски центри у Српској су првенствено љечилишног карактера јер се налазе на изворима љековитих термалних и термоминералних вода, међутим у оквиру проширених садржаја које нуде посјетиоци могу да уживају и у рекреацији и одмору", рекла је Шимунова.

Она је навела да осим домаћих гостију, којих предњаче у оствареном броју ноћења, значајан је и број гостију из региона - првенствено Хрватске, Словеније, Србије и Црне Горе

. "Неки од наших бањских центара су склопили уговоре са удружењима пензионера из наведених земаља, који под посебним условима користе програме лијечења у нашим бањама", навела је Шимунова. Она је подсјетила да Српска располаже сљедећим бањама - Врућица код Теслића, Кулаши код Прњавора, Слатина и Лакташи, Дворови код Бијељине, Вилина влас код Вишеграда, те Мљечаница у Козарској Дубици.

"Неки од ових бањских центара су искључиво љечилишног карактера, попут Мљечанице и Слатине као дио највеће здравствене установе из области лијечења и рехабилитације - Завода за физикалну медицину и рехабилитацију Др Мирослав Зотовић", навела је Шимунова.

Она је додала да ове бање нуде и велнес и спа програме, организације конгреса, конференција, семинара, те припреме спортиста. "Садржаји су различити и свако може да пронађе нешто за себе и ужива у понуди", истакла је Шимунова.

Она је као значајан навела и новоотворени центар "Терме Озрен" код Петрова са велнес и спа центром, те аква-парком. Шимунова је истакла да су се бањски центри Републике Српске профилисали и у погледу велнес и спа програма.

"Ту свакако можемо издвојити понуду Бање Врућице код Теслића која нуди велики број дневних, викенд или дужих велнес и спа аранжмана", рекла је Шимунова. Према њеним ријечима, и Бања Кулаши код Прњавора, "Терме Озрен" Петрово, те Бања Лакташи нуде услове за идеалан викенд, уз одмор и богату понуду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана