Бањска рехабилитација за око хиљаду пензионера Српске

Срна
Бањска рехабилитација за око хиљаду пензионера Српске

ТЕСЛИЋ - Око хиљаду пензионера Републике Српске и ове године ће имати могућност бањске рехабилитације коју финансира Влада Републике Српске посредством Министарства рада и борачко-инвалидске заштите.

Ресорни министар Данијел Егић истакао је да се ранијих година издвајало око 500.000 КМ за овај програм, али да ће сада бити потребно и више, имајући у виду да су повећане цијене за ове услуге.

-Трудимо се да пронађемо модалитете и начине да побољшамо стандард пензионера - рекао је Егић новинарима у Теслићу након сједнице Управног одбора Удружења пензионера Републике Српске.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да ће надлежне институције наставити да раде на питању смањења цијене лијекова у Српској, што није само у интересу пензионера, те подсјетио да је Влада Српске радила на снижавању марже цијене лијека.

-Улазна цијена лијека која се регулише одређеним правилницима Агенције за лијекове БиХ, али и ПДВ и царине које се плаћају на лијекове који су увезени, засигурно утичу на то да је цијена лијека у Српској већа него у појединим земљама у окружењу - истакао је Шеранић.

Навео је да ће заједно са пензионерима радити и на реализацији циљева и мјера из Стратегије за унапређење положаја старијих лица која је усвојена 2019. године, али је потпуна реализација изостала због пандемије вируса корона.

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Ратко Трифуновић рекао је да су на сједници разматрали питања од интереса за ову популацију, попут бањске рехабилитације и здравствене заштите.

Додао је да овај пут нису разговарали о повећању пензија, али да је то свакако тема која се отвара у другој половини године, када ће бити анализирани параметри на основу којих је могуће говорити о већим пензијама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана