Бањалука обиљежава Европске дане јеврејске културе

СРНА
Бањалука обиљежава Европске дане јеврејске културе

БАЊАЛУКА - Културна манифестација "Европски дани јеврејске културе" отворена је вечерас на свечаности у Јеврејском културном центру "Арије Ливне" у Бањалуци, а том приликом директорка центра Ирена Ђорђевић истакла је да је тема овогодишње манифестације породица, те је у том контексту промовисан билтен "Историја сефардске жене у БиХ".

- Имамо част да вечерас промовишемо први билтен који је издао Савез јеврејских општина Републике Српске. Покушали смо да приближимо историју и традицију сефардских жена, како су живјеле и како данас живе Бохорете којих још увијек има у БиХ, рекла је Ђорђевићева.

Предсједница Јеврејске општине Бањалука Александра Стевандић изјавила је да се ова манифестација одржава већ 10 година у Бањалуци.

- Ове године у склопу програма главно мјесто припада женама које су стуб породице. По правилу, код Јевреја се поријекло гледа по женама и жене су заузимале битно мјесто у друштву јер су свој живот посветиле очувању породице, рекла је Стевандићева.

Билтен "Историја сефардске жене у Босни и Херцеговини" дјело је аутора Рахеле Џидић и Соње Елазар које су говориле о значају жене и њеном положају у историји.

- У овом билтену говоримо о сефардској жени јер је она на овим просторима присутна већ 500 година. Доживјела је тешку судбину јер су Јевреји били протјерани из Шпаније и отишли су само са оним неопходним, истакла је Џидићева.

Ауторка Соња Елазар истакла је да је јеврејска заједница почивала на жени и да је породица црпила снагу од жена и њеног преданог рада.

- Сефардска жена је била мудра, паметна и његовала је усмену традицију те је кућа почивала на њој. Мислим да је лијепо сјетити се тога. Овај билтен је значајан јер је управо посвећен само жени, рекла је Елазар.

Организатори догађаја су Јеврејски културни центар "Арије Ливне" и Јеврејска општина Бањалука.

Манифестацију је подржао кабинет предсједника Републике Српске, Републички секретаријат за вјере као и Град Бањалука.

На свечаности је био присутан изасланик предсједника Републике Српске Марко Ромић, представници Града Бањалука, те други представници јавног и политичког живота Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана