Бањалука има више аута на 1.000 становника него Лондон

nezavisne.com
Бањалука има више аута на 1.000 становника него Лондон

Бањалука - У Републици Српској све је више возила на 1.000 становника, што показује податак и Републичког завода за статистику, који каже да је у другом тромјесечју ове године регистровано 117.335 возила, што је за 2,4 одсто више него на исти период лани.

Судећи према подацима Завода, прву регистрацију у РС у другом тромјесечју ове године остварило је 10.741 возило, односно 20,8 одсто више у односу на друго тромјесечје 2018. године.

“Од укупно регистрованих, 81 одсто су путничка возила, 10 одсто теретна, док се остали односе на регистрована прикључна возила и остале категорије”, кажу у Заводу.

Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС, каже да ће у РС бити све више возила по броју становника, те да је у РС у прошлој години било 295 свих возила на 1.000 становника.

“Ове године ћемо вјероватно прећи и 300 возила на 1.000 становника, али је то опет много мање него у Хрватској, која има око 470, или Словенији, која има више од 700 возила на 1.000 становника. Полако, али сигурно нас очекује даље повећање, на шта се морамо прилагођавати. Повећавањем броја возила јављају се и проблеми у безбједности саобраћаја, да ли наше саобраћајнице то могу поднијети, што је питање за управљаче путевима. Бањалука ту већ предузима одређене мјере”, каже Радовић.

Он је истакао да се морамо кретати ка мањем броју возила на 1.000 становника, те да се више мора користити јавни превоз, који мора бити усклађен, односно приступачан цијеном и временом путовања, јер би кориштење јавног превоза довело до мањег броја аутомобила, мање загађења, мање саобраћајних гужви те мање незгода.

Радовић је додао да је, према евиденцији ресорног министарства, прошле године било регистровано укупно 391.515 возила, од чега је 329.413 било путничких.

“Степен моторизације углавном је у вези са стандардом грађана. Гдје је већи стандард, више је и аутомобила. У анализама од прије неколико година у свијету је углавном биљежен тренд повећања, осим Њемачке и Велике Британије, које су имале смањење броја возила на 1.000 становника због фаворизовања јавног превоза”, каже Радовић.

Као интересантан податак Радовић наводи да Бањалука има више регистрованих возила на 1.000 становника од Лондона, што не значи да имамо већи стандард, него, како каже, Лондон се опредијелио за фаворизовање јавног превоза и других видова мобилности који не загађују животну средину, те на тај начин стимулишу грађане да не купују моторно возило ако им не треба.

“То је нешто што би и ми требало да радимо. Да мотивишемо људе да користе јавни превоз, а мање да користе аутомобиле”, рекао је Радовић.

Он је подсјетио да према извјештају Свјетске здравствене организације из прошле године за 2016. годину показују да је БиХ имала 278 возила на 1.000 становника, Хрватска 473, Словенија 706, а Србија 259 возила на 1.000 становника.

Жељко Василић, продајни радник у ауто-салону “Браћа Ђукић”, каже да су трговци у другом тромјесечју ненормално увозили возила са еуро 4 нормом, због закона који је ступио на снагу 1. јуна од кад се стало с увозом возила еуро 4, што је засигурно повећало број први пут регистрованих возила у РС, односно БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана