Бањалука домаћин промоције пројекта „Ревитализација локалних заједница"

Г.С.
Бањалука домаћин промоције пројекта „Ревитализација локалних заједница"

БАЊАЛУКА – У Бањалуци је данас одржана промоција пројекта „Ревитализација локалних заједница".

На промоцији која је одржана у парку Младен Стојановић истакнуто је да је да кроз пројект „Јачање улоге мјесних заједница у Босни и Херцеговини", осим успостављања ревитализованог друштвеног центра, реализован низ иницијатива у мјесним заједницама. Поред модернизације просторија у Петрићевцу, које сада користе млади, старији, пензионери и сви грађани, кроз овај пројект омогућена је континуирана едукација запослених и савјета мјесних заједница.

"У свакодневним обавезама локалне самоуправе, овакви пројекти често не добивају пажњу коју заслужују, али они су покретачи великих промјена. Не одустајмо од локалних заједница – заједно можемо постићи још много тога, као што смо већ показали овдје у Бањалуци", рекла је Милада Шукало, савјетница градоначелника БањаЛуке за друштвене дјелатности.

Пројект МЗ заједнички финанцирају Влада Швајцарске и Шведске, а проводи га Развојни програм Уједињених народа (УНДП) у БиХ.

Пројект помаже становништву да се активно укључе у јавни живот, повећавајући њихово демократско судјеловање и одговорност у локалним заједницама.

Истовремено, подржава јачање управљања заједницом за постизање резултата усмјерених на људе и родну равноправност, потичући локални развој и катализирајући демократску трансформацију на локалној разини.

Снежана Каностревац-Цвијетић, испред Амбасаде Швајцарске у Босни и Херцеговини, истакнула је да је пројект развио методологију за укључивање грађана у планирање локалног развоја кроз грађанске форуме у мјесним заједницама, омогућавајући им да директно кандидују приоритетне пројекте за своје заједнице.

Ова партиципација грађана осигурава да се њихове идеје реализују и доприноси побољшању квалитета живота у локалним срединама.

"Пројект је, такође, подржао отварање друштвених центара у свим партнерским општинама, било у урбаним или руралним подручјима, који су постали средишта друштвених и културних догађања. Опремили смо ове центре с неопходним намјештајем и компјутерском опремом како би служили за састанке, едукације и културне догађаје. Кроз пројект је основана и мрежа практичара за рад с мјесним заједницама, која омогућава размјену идеја и искустава међу ентитетским савезима, стварајући платформу за континуирану сарадњу и развој", додала је Каностревац-Цвијетић.

Пројект МЗ имплементира се у 41 општини и граду широм БиХ, обухваћајући 199 мјесних заједница.

Пројекат доприноси пружању одговарајућих и инклузивнијих услуга грађанима, чинећи рад локалних самоуправа ефикаснијим. Јаке мјесне заједнице доприносе побољшању квалитета живота грађана, као и повећању удјела грађана у процесима доношења одлука на локалној разини. 

С поносом могу рећи да је скоро половина општина и градова у Босни и Херцеговини кроз наш пројект значајно ојачала своје капацитете. Мјесне заједнице су постале истински оснажени заговорници промјена, активно доприносећи подизању квалитета живота у својим локалним срединама. Овај пројект није само ојачао њихове капацитете, већ их је учинио покретачима позитивних промјена у заједницама широм земље", истакнуо је Насир Налић, пројектни менаџер пројекта Јачање мјесних заједница у Босни и Херцеговини.

Бањалучани су имали и прилику упознати се с резултатима друге фазе пројекта, која се фокусира на ширење и примјену успјешних модела мјесних заједница.

Програм догађаја обухватио је богат културни садржај, укључујући музичке и театарске наступе који су обогатили атмосферу и допринијели јачању заједништва.

За више информација о пројекту "Јачање улоге мјесних заједница у Босни и Херцеговини" посјетите web страницу: www.mjesnazajednica.ba .

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана