Бањалучком иноватору Зорану Дујаковићу пето признање у посљедњих мјесец дана

ГС
Foto: РТРС

Најпознатији иноватор из Репубике Српске, Зоран Дујаковић, освојио је јуче медаљу на Међународном сајму иновација у Нирнбергу у Њемачкој за нови проналазак-подводни пуњач ваздуха и течних медија.

Ово је Дујаковићу пето међународно признање за овај проналазак у посљедњих мјесец дана.

Након признања и медаља у Канади, Пољској, Румунији и Хрватској, бањалучки иноватор Зоран Дујаковић, који је и академик Српске академије изумитеља и научника из Београда, признање за своју идеју добио је и у Њемачкој.

Ријеч је о изуму који, захваљујућу добро осмишљеном систему вентила, омогућава рониоцима да боцу за дисање напуне ваздухом док су под водом, што до сада није било могуће.

- У одређеним ситуацијама, како што су спелеолошко и роњење на већим дубинама, не постоји могућност да допуните боцу под водом а сваки покушај пуњења ваздухом завршио би тако што би прво вода ушла у боцу. Направио сам систем вентила и прототип који сам успјешно тестирао гдје практично можете да зароните с празном боцом и напуните је под водом - каже иноватор и инструктор роњења М-3 Зоран Дујаковић, у разговору за Радио Републике Српске.

- Захваљујући подводном пуњачу ваздуха и течних медија могуће је, на примјер, извући нафту из потонулог танкера а да се та нафта не излије у море - додаје Дујаковић.

Ову иновацију, као и друге, биће тешко довести до тржишта јер је подршка иноваторима код нас декларативна и немамо стручњаке који би могли помоћи иноваторима да проналазак патентирају.

-Ако пријавите патент вашем националном институту (у БиХ или у Србији) ви имате право првенства на ту иновацију. То право првенства важи годину дана а након тога од Интернационалне организације за изуме и патенте добијете понуду да заштитите интелектуалну својину. Тада добијате право првенства на патент за још 18 мјесеци. Након тога морате у свакој земљи на свијету плаћати за годишњу заштиту тог патента, што је за нас тешко изводиво и због тога нам је потребна помоћ државе - истиче Дујаковић.

Најпознатијем иноватору из Републике Српске предстоје разговори с потенцијалним партнером из Словеније, о томе да подводни пуњач ваздуха и течних медија пронађе пут до тржишта.

Зоран Дујаковић, освојио је више од 60 признања за своје иновације, на четири континента. Ниједну од њих није до краја ауторски заштитио ван БиХ, иако су поједине биле најбоље на свијету, преноси РТС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана