Бањалучки студенти ЕТФ-а бриљирали на Олимпијади у Јерменији

ГС
Бањалучки студенти ЕТФ-а бриљирали на Олимпијади у Јерменији

БАЊАЛУКА - Златна и бронзана медаља са 18. Међународне олимпијаде микроелектронике у Јерменији обогатиле су колекцију награда бањалучког Електротехничког факултета захваљујући студентима Николи Бабићу и Азри Елезовић.

Своје знање на овом свјетском такмичењу Никола и Азра одмјерили су са 28 финалиста из 14 различитих држава свијета попут Бразила, Јордана, Уједињених Арапских Емирата и Вијетнама.

Иначе, такмичење се састоји из двије фазе, а у првој - локалној фази која се одржава појединачно у државама, према ријечима Николе Бабића, студента четврте године смјера електроника, учествовало је 270 такмичара, док је у другој финалној фази, која је одржана у Јеревану, у Јерменији, број такмичара сведен на 28 финалиста.

"Такмичење обухвата све ове области заједно, те нема такмичења у свакој области понаособ. Фирма која организује Олимпијаду јесте 'Synopsys', која се бави интегрисаним колима, те сходно томе, области су изабране тако да покривају првенствено области везане за интегрисана кола", објашњава Бабић.

Прво мјесто и златна медаља били су изненађење и за самог Бабића, јер је овогодишње учешће на Олимпијади уједно и његово прво појављивање на овом типу такмичења.

"Понајвише ми је због тога драго, јер је то показатељ да је знање које се стиче на високошколским установама у нашем региону на завидном нивоу у односу на остатак свијета. Што се мене тиче, колико је ово моја побједа, толико је и побједа наставног особља на Катедри за електронику", рекао је он.

Пут до злата и бронзе Николи и Азри олакшао је њихов ментор Александар Пајкановић, а припреме за финалну фазу такмичења, како истиче за "Независне новине" Азра Елезовић, која је иначе апсолвент на смјеру електроника, почеле су крајем јула и трајале су све до октобра.

"Такмичење се састоји из рјешавања задатака из области дигитална електроника, аналогна електроника, РФ електроника, електронске компоненте и физика полупроводника, полупроводничке технологије, дискретна математика и комбинаторика, објектно оријентисано програмирање", објашњава Елезовићева.

Овогодишње такмичење на Међународној олимпијади из микроелектронике није прво Азрино појављивање на овом свјетском такмичењу. Она је и прошле године учествовала на овој олимпијади, те је тада заузела пето мјесто.

"Лично мени, а претпостављам и факултету, веома је значајно ово признање, јер је показатељ да се на нашем факултету стичу знања која иду у корак са развојем технологије, како у теорији тако и у пракси", навела је она за "Независне новине".

Успјесима које су остварили Никола и Азра настављен је низ добрих резултата, а према ријечима декана Електротехничког факултета Зорана Ђурића, ово је већ трећи пут да су у самом врху.

"Тако је и прошле године један студент био на трећем мјесту, двоје је било међу првих десет, а сад су Азра и Никола били први и трећи. Овим потврђујемо да су студенти са овог факултета већ неколико година међу најбољима у области микроелектронике", рекао је Ђурић.

Како је истакао Ђурић, студенти нижу успјехе не само на овом такмичењу, већ и на Електријади, међународном такмичењу електротехничких факултета.

"Наш факултет ниже сјајне резултате, други смо или трећи у задњих пет година. Прије двије године смо били на такмичењу из сајбер заштите у САД, имали смо два тима, били смо први и трећи. То су значајнији успјеси који се задњих неколико година понављају, а то није случајност", навео је он.

Према његовим ријечима, ове године су имали и повећан број студената који су уписани на факултет, а мисле да је већи број студената резултат добих успјеха и бољег опремања факултета, што су млади људи препознали, преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана