Бањалучки кувар и професор Предраг Тошић мађионичар у кухињи, сјајан и за катедром

Анита Јанковић Речевић
Бањалучки кувар и професор Предраг Тошић мађионичар у кухињи, сјајан и за катедром

БАЊАЛУКА - Љубав и посвећеност морају бити генератор за све што радите у животу и то је провјерен рецепт који редовно примјењујем у кухињи припремајући најзахтјевније деликатесе, али и радећи са дјецом чија енергија ми даје подстрек да будем још бољи.

Истакао је то за “Глас Српске” бањалучки кувар и професор у Угоститељско-трговинско туристичкој школи Предраг Тошић, који се ове године нашао међу добитницима Светосавске награде.

Тошић, који у просвјети ради читаву деценију, каже да није желио да се пријави за награду, али је то учинио на наговор својих колега, што се на крају показало као исправан потез.

- Нисам био за ту опцију јер сам међу млађим професорима у нашем колективу, али колеге су инсистирале на томе да се пријавим. Ова награда је још један доказ да се на крају успјех, труд и рад ипак цијене и поштују. Моји ученици су ми највећи мотив за даљи рад и усавршавање, али и награда ће бити додатни разлог да се још залажем, трудим, радим и остварујем боље резултате. Ово је круна за сва досадашња признања, јер сам као кувар или и као ментор са бројним ђачким екипама освојио много награда на домаћим и интернационалним такмичењима - казао је Тошић.

У раду са дјецом Тошићу, који је тренутно и на докторским студијима у Новом Саду, најважнија је енергија и пријатељски однос који граде за цијели живот. Тајна доброг професора и кувара, каже Тошић, крије се у љубави.

- Морате вољети оно што радите. Не могу изаћи на улицу а да ме на свака три метра не заустави неко од мојих ђака, било садашњих или бивших који су у међувремену постали колеге по прегачи. Много је генерација које сам извео на пут и који су сада врхунски кувари, како код нас, тако у иностранству. Неријетко ја учим од њих, преносе ми своја знања из кухиње, размјењујемо рецепте, искуства и то је највеће богатство овог посла. Иза мене остаје нешто - прича Тошић.

Смета му што просвјета не иде у корак са свјетским токовима, наводећи да би и школство морало пратити убрзан развој.

- Данас се све мијења великом брзином, једино у просвјети то иде споро. Морали бисмо увести нове начине учења, презентације и преноса знања. Дјеца путем телефона веома брзо долазе до различитих сазнања, у минуту могу истражити све што их занима, а ми и даље пишемо на табли. Када сам ја ишао у школу, морао сам претражити пола библиотеке да дођем до књига и рецепата који су ме занимали, поготово из интернационалне кухиње. Сада ђаци уз три клика на интернету могу проучавати неки рецепт, на примјер кинеског традиционалног јела - истакао је Тошић и додао да га ученици, нарочито они радознали, неријетко пропитују о рецептима и јелима за које ни он није чуо, а они су их пронашли на интернету.

Министарство просвјете и културе РС ове године Светосавску награду додијелиће за 45 истакнутих васпитно-образовних радника у основним и средњим школама те предшколским установама у Српској. Уручење награда биће уприличено на свечаној манифестацији “Наши учитељи” 26. јануара у Дјечијем позоришту РС у Бањалуци.

Сајт

Предраг Тошић води и свој сајт и “Јутјуб” канал “Закувај”, гдје поставља разне рецепте, а слиједећи његова упутства и лајици могу припремити укусна јела.

- Радим то успутно, није ми примарна дјелатност. Кад имам времена напишем и снимим понеки рецепт и поставим на сајт и канал. Резултати долазе нешто спорије, јер нисам много активан, али сигуран сам да ће и то временом више заживјети - рекао је Тошић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана