Бањалучки Дом здравља донирао аналогни мамограф Челиначком

Срна
Бањалучки Дом здравља донирао аналогни мамограф Челиначком

ЧЕЛИНАЦ - Директор Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић уручила је данас директору Дома здравља Челинац Драшку Купрешаку аналогни мамограф, вриједности око 170.000 КМ.

Тодоровићева је истакла да је реализацијом ове донације Дом здравља Челинац направио велики искорак у пружању здравствених услуга, нарочито у области превентивне здравствене заштите.

"Организација посла и рада на мамографу, као и послови које ће они сада имати, нису безначајни и представља нови радни задатак, али сам сигурна да ће Управа то све без проблема завршити", рекла је Тодоровићева новинарима у Челинцу.

Она је навела да ће пацијенткиње којима буду била потребна додатна снимања на дигиталном мамографу и даље бити упућиване у Дом здравља у Бањалуку, гдје ће им бити омогућено да ураде додатне анализе и снимке на дигиталном мамографу.

Купрешак је рекао да је ова донација веома значајна за Дом здравља у Челинцу, јер ће омогућити приступачнију здравствену заштиту у превенцији, али и лијечењу рака дојке.

"У општини Челинац живи око 5.000 жена које имају више од 40 година, односно које су у потреби да редовно раде мамографију и ултразвук дојке, те ћемо на овај начин смањити и притисак на Дом здравља у Бањалуци, гдје смо до сада слали наше пацијенте на мамографију", рекао је Купрешак.

Он је напоменуо да је план да се у наредном периоду и унаприједи рад аналогног мамографа, набавком потребне опреме за дигиталну обраду снимака, те да се тако олакша рад радиолозима. Начелник општине Челинац Владо Глигорић изразио је задовољство јер је Управа бањалучког Дома здравља препознала значај примарне здравствене заштите грађана у Челинцу.

"Ова донација ће већ добру сарадњу двије здравствене установе подићи на још виши ниво, али и омогућити нашим грађанима приступачније и квалитетније прегледе", рекао је Глигорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана