Бањалучка сахат-кула поново ће показивати вријеме, издата дозвола за обнову

ГС
Бањалучка сахат-кула поново ће показивати вријеме, издата дозвола за обнову

БАЊАЛУКА - Бањалучка сахат-кула ускоро ће поново красити град на Врбасу и показивати вријеме пролазницима, јер је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске издало рјешење за њену обнову.

Како су истакли у Меџлису Исламске заједнице Бањалука, преузели су рјешење којим је издата грађевинска дозвола за обнову сахат-куле срушене 1993. године. 

Уговор о обнови сахат-куле потписан је у новембру 2020. године између тадашњег градоначелника Игора Радојичића и представника Муфтијства бањалучког и Вакуфске дирекције.

"Потписивање уговора смо имали путем видео-конференције на релацији Бањалука - Сарајево - Анкара. Партнери у овом послу су вакуфске дирекције које ће финансирати и имплементирати пројекат, град који ће пројекат пратити са свим потребним дозволама и Муфтијство бањалучко, које ће овај пројекат пратити са свом потребном документацијом", објаснио је том приликом Радојичић, додајући да је кула дио и националног и културног блага.

"Кула је с овим градом пролазила разне периоде, и добре и лоше. Доживјела је оштећења у земљотресу 1969. године, имала је једну реконструкцију и промјену изгледа у аустроугарском периоду, те је срушена 1993. године", казао је Радојичић, пишу Независне.

Приликом потписивања уговора, муфтија бањалучки Абдибеговић рекао је да урбани дио неког града не чине само његови грађани, већ и објекти, зграде и историјско насљеђе које сваки град има.

"Вјерујем да ћемо овим граду вратити сахат-кулу, те да ће град вратити онај сјај", рекао је Абдибеговић том приликом.

Сенаид Зајимовић, директор Вакуфске дирекције БиХ, приликом потписивања уговора, истакао је да ће вриједност пројекта највјероватније бити око два или три милиона КМ.

Поријекло и тачно вријеме настанка сахат-куле која се налазила у близини Ферхат-пашине џамије, према ријечима Данила Ковача, професора бањалучке Гимназије, нису познати, али се претпоставља да је настала прије пет вијекова, односно у 16. вијеку.

"Висина сахат-куле износила је 18,89 метара", казао је он и додао да је током свог постојања доживјела низ измјена, од којих је већина настала у 19. вијеку.

"Тада је сахат-кула дозидана и објекат је повећан на висину од 22 метра, а обогаћен је и декоративним елементима, што се може видјети на фотографијама из аустроугарског периода", закључио је Ковач за "Независне новине".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана