Бањалучанка Маја Караћ “Најбољи наставник бивше Југославије”

Јана Кезић
Бањалучанка Маја Караћ “Најбољи наставник бивше Југославије”

БАЊАЛУКА - Да рад са дјецом мотивише и буди инспирацију те даје снагу за низање успјеха примјер је учитељица из бањалучке Основне школе “Бранко Ћопић” Маја Караћ, која је остварила изузетно постигнуће на Сајму образовања у Требињу, освојивши титулу “Најбољи наставник бивше Југославије”.

На петој регионалној конференцији најбољих наставника из земаља западног Балкана, која се одржала под називом “Свијет образовања брише границе” у оквиру Асоцијације најбољих наставника, пријавило се 200 наставника, а својим умијећима посебно се истакла ова учитељица, која је магистар разредне наставе и тренутно учи четврти разред.

Караћева за “Глас Српске” каже да је ова конференција била изузетна прилика да се размијене примјери добре праксе у образовању, али и да се укаже на лоше ствари у образовном процесу.

- Покушали смо дати једни другима смјернице за будућност и указати шта би то у нашем послу требало измијенити - рекла је Караћева.

Објаснила је да су Асоцијацију најбољих наставника формирали висококвалитетни лидери из области образовања, који су били спремни да окупе ентузијасте и најбољи учитељски кадар из свих земаља са простора бивше Југославије, са циљем да афирмишу и мотивишу најбоље наставнике да мијењају слику образовања у овом дијелу свијета.

- Велико ми је задовољство када лидери из области образовања препознају квалитет који просвјетни радници посједују, јер инспирација, мотивација и подршка коју добијамо јесте од великог значаја за наш даљи рад - истакла је Караћева.

Све је почело, како каже, прошле школске године на промоцији књига ауторке Жељане Радојичић Лукић, иначе оснивача поменуте асоцијације.

- Заинтересовала сам се за њен рад и све оно што је она учинила у образовању, па сам заједно са ученицима читала њене књиге те на тај начин утицала и на читалачку културу код мојих ученика. Читање је полазна основа свега. Велики покретач код дјеце јесте учитељ, јер ако он нешто лијепо уради, мотивише и инспирише ученике то има неког ефекта за даље - казала је Караћева.

Испричала је да је на конференцији промовисала школу у којој је запослена, рад новинарске секције те школске новине “Магареће године”, али и свој индивидуални рад.

- У великој конкуренцији на тему “Чаробнастични изазови у нашој учионици” награђена сам за најаутентичније представљање индивидуалног рада. На конференцији сам спознала и да је врлина самопотврђивања веома важна за пут у образовању - рекла је Караћева.

Њена мотивациона порука, како каже, био је рефрен химне њихове школе у жељи да их сви препознају.

- Химна је оставила снажан утисак на посјетиоце сајма, посебно из разлога што смо једини који је посједујемо - изјавила је Караћева.

За свој успјех захваљује породици, директорки школе Бранки Шпирић, колегама, а поготово њеним вриједним ученицима и њиховим родитељима.

- Надам се да ће мојим ученицима у животу бити корисно све што радимо и постижемо заједно у учионици, јер ми просвјетни радници подучавамо будућност свијета.

Хвала и Асоцијацији која је препознала да сам једна од најбољих - казала је Караћева.

У ОШ “Бранко Ћопић” срећни су и поносни на успјехе наставника.

- Ово је још једна потврда да вриједи радити и да су ученици основна мотивација и инспирација да на том путу и даље тако наставимо. Између осталог, можемо се похвалити и да је један наш наставник добитник Светосавске награде, као и сертификатом који нам је донио статус еко-школе, одличним резултатима на разним такмичењима и бројним другим наградама - наводе из ове школе.

Награђени

Титулу “Најбољи наставник бивше Југославије” понијело је још 23 учесника од којих је, осим Маје Караћ, из Српске још њих десет односно Слађана Мишић, Гордана Симић, Данијела Митрић, Жана Бутулија, Верица Тегелтија, Сања Грубачић, Слађана Поповић, Људмила Милошевић, Биљана Албијанић, те Мирјана Албијанић.

Услови су били веома захтјевни и за сваки понуђени критеријум потребно је приложити доказ, који се односио на досадашњи рад наставника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана