Бањалучанка прва Српкиња добитница Фулбрајтове стипендије из области археологије

GS
Foto: Atv

Ивани Панџић, археолог и кустос Музеја Републике Српске, прва је Српкињи добитница Фулбрајтове стипендије из области археологије и културног наслијеђа.

Ивана одувијек кроз свој невјероватан рад биљежи изврсне резултате. Постала је доктор наука археологије у Љубљани. Потом је магистрирала на Универзитету у Београду на смијеру Праисторија, затим је постигла и диплому Археологије и историје умјетности на Универзитету у Атини, као стипендиста Министарства националне економије Грчке и Министарства иностраних послова ове земље. 

Истина је да ова никада није била себична у дијељењу знања и искустава и одувијек је љубав према археологији преносила на људе који је окружују па кроз своје пројекте у Музеју Републике Српске ту љубав је усадила и у наше најмлађе. 

„Ово је свакако остварење неких мојих снова и признање за 25 година мога рада. Ја сам тек стигла у САД, тек почињем са радом. Никада прије тога нисам била у Америци, нисам имала никакво искуство, осим онлајн сарадње коју сам имала са одређеним професорима који су прихватили да ми буду домаћини овдје“, изјавила је Панџић у јављању за АТВ јутро

Панџић ће наредних годину дана боравити на Мидл Стејт Тенеси Јуниврсити код Нешвила, гдје ће кроз сарадњу са тамошњим професорима држати предавања на њиховом Универзитету. осим тога, ићи ће и на археолошка ископавања, те ће размјењивати знања и искуства, што је, како и сама каже, за њу јако добро.

„На неки начин видим себе као амбасадора наше културе и уопште свега онога што ми радимо у Републици Српској, БиХ и уопште на Балкану. Са свим колегама са којим сарађујем сам већ у контакту, у размјени материјала, и да можда отворим врата за сљедећег који ће доћи послије мене“, рекла је Панџић за АТВ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана