Бањалучанка Николина Латиновић у хуманој мисији: Волонтеризам плаћен знањем, а не новцем

Милош Васиљевић
Бањалучанка Николина Латиновић у хуманој мисији: Волонтеризам плаћен знањем, а не новцем

БАЊАЛУКА - Да људи са великим срцем и манирима живе међу нама, примјер је и Бањалучанка Николина Латиновић која се нашла у одабраном друштву најбољих волонтера Српске јер је својим ангажовањем и трудом то заслужила.

Ученица четвртог разреда бањалучке Гимназије почела је да се бави волонтеризмом почетком средњошколског образовања, а све је интензивирано посљедње двије и по године.

Неописив је осјећај добити једну од награда за најбоље волонтере Српске, прича за “Глас Српске” Латиновићева додајући да жели да настави као и до сада, а то је да онима којима је помоћ потребна буде на располагању.

- На овај начин желим да помогнем пријатељима који иду истим путем као ја, али и заједници и онима којима је помоћ најпотребнија - рекла је Латиновићева.

Ипак, како каже, све је мање младих који желе да се на овај начин укључе и покажу своју солидарност.

- Морам бити искрена, млади нису превише заинтересовани, гледају то најчешће као губљење времена. Ипак, моје мишљење је апсолутно другачије, то није узалудно потрошено вријеме. Волонтирајући сам стекла пуно знања и вјештина, стекла нове пријатеље и стварно је прелијепо када учествујете у некој хуманој мисији. То је плаћено знањем, а не новцем, и то је кључна разлика - рекла је Латиновићева.

Према њеним ријечима, волонтери су будни 24 часа и ту су да прискоче у помоћ, било да је ријеч о временским неприликама или пошастима као што је била пандемија вируса корона.

- Била сам и на показним вјежбама Црвеног крста, ако се деси неки земљотрес или неприлика, волонтери морају прискочити у помоћ. Када је била корона, била сам малољетна па нисам смјела активније да учествујем - рекла је Латиновићева.

Активно ради на томе да својим пријатељима укаже колико је важно да се заједнички укључе у ову мисију.

- Трудим се да своје пријатеље убиједим колики је значај волонтеризма, а свако ко је пристао да проба и даље је активан јер сваки волонтерски рад има своју причу и бројни су догађаји које памтимо. Људе волонтерски рад одбија јер не добијају новац, али морају знати да није све у новцу - рекла је Латиновићева.

Ова Бањалучанка је и добровољни давалац крви.

- Чим сам постала пунољетна, ишла сам да дам крв. Даровати некоме крв и знати да ћете можда некоме на тај начин спасти живот, заиста је драгоцјено - казала је Латиновићева.

Манифестације

Николина Латиновић волонтерски је учествовала у бројним акцијама бањалучког и републичког Црвеног крста, али и на разним манифестацијама, попут трке “Kozara Ultra Trial”, “Run and more community” и Свјетског првенства у рафтингу 2022. године.

- Посебно буде интересантно на маратонима и тркама, гдје волонтери дају свој допринос, а манифестације тог типа буду једно ново богатство и искуство за нас - казала је Латиновићева, чији су хобији трчање и дајак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана