Бањалучанин Ратко Перић спрема се за поход на Килиманџаро

Милош Васиљевић
Бањалучанин Ратко Перић спрема се за поход на Килиманџаро

БАЊАЛУКА - Обично се алпинисти прије успона на највише врхове свијета наоружају искуством и обиђу све планине у региону, ипак да постоје изузеци примјер је Бањалучанин Ратко Перић који ће у освајање Килиманџара кренути физички и психички спреман, али без планинарског искуства, уз јаку вољу и авантуристички дух.

У освајање највишег врха Африке експедиција у којој је и Перић планира да крене 8. фебруара, а ако све буде према плану на врху Килиманџара требало би да буду 22. фебруара.

Организатор овог похода је Планинарско друштво “Абонос” из Бањалуке, а Перић за “Глас Српске” истиче да ће им помагати локални водичи у Танзанији. Ипак, од њихове издржљивости зависи највише да ли ће доћи од зацртаног циља.

- Цијела прича је интересантна јер нисам планинар, барем не активан. До сада сам се пењао на Маглић, Козару и Влашић, али све су то мале планине у односу на Килиманџаро. Немам никакво алпинистичко искуство, али имам жељу за авантуром, а што је најважније кондиционо сам добро припремљен - прича Перић.

По занимању је доктор наука спортске физиологије, а поред стандардних вјежби снаге у теретани и кардио-тренинга пуно ради на вјежбама дисања.

- Вјежбам на уређају “хипоксико” који је у могућности да симулира високе надморске висине те самим тим требало би да будем у могућности да се боље адаптирам на хипоксичне  услове високих планина - рекао је Перић.

Овај бивши спортиста и са 40 година трчи полумаратоне, маратоне, тријатлоне, уз то је и љубитељ екстремног скијања.

- Много пријатеља ушло је у алпинистичке воде. Лани сам похађао једномјесечну школу планинарства и чим су поменули да постоји шанса да се иде на Килиманџаро, одмах сам се пријавио - рекао је Перић.

Подсјетио је да је Килиманџаро на готово 6.000 метара надморске висине, гдје је смањен ниво кисеоника у ваздуху.

- Није безопасно, али идемо, највећи изазов на Килиманџару су ниске температуре, а на успону можемо очекивати и око минус 20 степени. Мањак кисеоника у ваздуху може довести до висинских болести, али надамо се да ће нас све то заобићи јер смо спремни за ову авантуру - рекао је Перић.

Истакао је да је квалитетна планинарска опрема неопходна за оваква путешествија.

- Када кажете да идете на Килиманџаро сви питају колико кошта експедиција, услуге водича и авионска карта, а људи мисле да се све ту завршава. За озбиљне врхове треба и адекватна опрема, а она је скупља него комплетна експедиција, тако да сам више од 70 одсто ствари купио у ЕУ јер код нас нема већине тих ствари или је намијењена за мање планине - рекао је Перић.

Трка с биковима

Према ријечима Ратка Перића, до сада је имао више авантура, али издваја ону у шпанској Памплони гдје је учествовао у трци са биковима.

- Све што има везе са биковима је стил живота у Шпанији, борбе матадора у арени, кориде. Био сам у прилици да трчим с биковима, што је велики адреналински доживљај. То је стампедо, 12 бикова трчи према вама, у уским улицама, у дужини од 850 метара. Улице су ограђене, затворене, а само тркачи и бикови могу бити ту - рекао је Перић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана