Бањалучанин Никола Бјелајац побједник пливања за Часни крст у Мајамију (ФОТО, ВИДЕО)

Свјетлана Ђуричић
Принтскрин Јутјуб
Бањалучанин Никола Бјелајац побједник пливања за Часни крст у Мајамију (ФОТО, ВИДЕО)

МАЈАМИ - Традиционално Богојављенско пливање за Часни крст одржано је и ове године на Флориди, у организацији цркве Светог Симеона Миторочивог из Мајамија, а побједник трке је Никола Бјелајац, који је родом из Бањалуке, а тренутно живи у Мајамију.

Овај Бањалучанин је казао да му је драго што је баш он први допливао до Часног крста.

- Раније сам живио у Чикагу, пет година, а у Мајами сам се преселио прије седам дана. Велика ми је част бити са оцем Миланом и нашом заједницом у Мајамију, да смо сви овдје дошли да пливамо и да покажемо шта радимо. Наша вјера је веома усађена у нашем народу и драго ми је да се доста нас окупило овдје - рекао је Никола.

И на званичној „Фејсбук“ страници града Бањалука, објављено је да је Бањалучанин први допливао до Часног крста у Мајамију.

Након литургије и водоосвећења у цркви, пливање за Часни крст одржано је на плажи у оближњем Халандејл Бичу, пренио је Мајами гласник.

У пливању за Часни Крст ове године учествовало је до сада рекордних 25 такмичара.

Ово је био осми пут да Црква Светог Симеона Миторочивог из Мајамија организује Богојављенско пливање на јужној Флориди.

Српска православна црква јуче је прославила Богојављење, спомен на догађај када је Свети Јован крстио Исуса Христа у ријеци Јордану.

У Србији је обичај да се на Богојављење у ријеку, језеро или море баци крст, а младићи се такмиче ко ће допливати први до њега и узети га.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана