Бањалучанин Доситеј Петковић пјешке обишао 70 градова ФОТО

Данијела Бајић
Бањалучанин Доситеј Петковић пјешке обишао 70 градова ФОТО

БАЊАЛУКА - Сваки слободан дан и зарађени новац двадесетчетворогодишњи Доситеј Петковић користи да отпутује и прошири своје видике, стекне нова искуства и познанства, а за двије године овај младић успио је да обиђе 70 мјеста у Европи, за која тврди да нису ништа занимљивија од Бањалуке, што га је и подстакло да сними филм о свом граду који ће имати прилику да погледа цијели свијет.

Овај млади Бањалучанин, који покушава да испуни своје снове, ни по чему се не разликује од осталих људи на планети. Он, започиње причу, води нормалан живот, али прати своје снове и страсти. Поглед на свијет му је, каже, нешто другачији, јер његова страст и љубав су путовања, због чега се одриче многих ствари, попут излазака са пријатељима и провода, а све с циљем остваривања својих снова. 

- Први пут у свијет сам се отиснуо 2021. године и то у Естонију. Тада сам се заљубио у све оно што нуде путовања и више не могу да станем, једноставно, путовања су ми ушла под кожу. Ко о чему, ја о путовањима - каже Петковић.

Лијепе вијести доносе вам Addiko banka Banja Luka и Глас Српске

Обишао је, с поносом прича, 29 земаља, односно 70 градова, углавом у Европи.

- Дневно прелазим и до 35 километара пјешке како бих што боље доживио градове и државе кроз које пролазим. У случају да је неко удаљеније мјесто, онда ухватим локални превоз - истакао је Петковић.

План му је да, како додаје, пропутује Индокину уздуж и попријеко, за шта рачуна да ће му бити потребно 45 дана. 

- Путовање у земљу несвакидашње љепоте и гостољубивог народа планирам крајем године, а далеко највећа жеља ми је путовање у Африку - казао је овај младић који, поред сталног радног односа у војсци, ради још два посла како би исфинансирао путовања и стигао да обиђе све што је замислио.

Према његовим ријечима, зависно од дестинације, за ово задовољство потребно му је од по неколико стотина до више хиљада марака.

- Гледам, кад идем авионом, да прођем што повољније, па се дешавало да за неке дестинације повратну карту платим 20 евра, колико ме коштао, на примјер, превоз до Брисела и назад - прича Петковић који је у претходних пола године обишао шест држава.

- За неколико дана идем у Шпанију и Португалију, гдје ћу бити 16 дана, након чега одлазим у Њемачку - рекао је Петковић присјећајући се анегдота са досадашњих путовања.

Једну на први поглед непријатну ситуацију, каже он, доживио је Риму, када је обилазећи град пропустио посљедњи воз до смјештаја па је преспавао у парку на клупи под отвореним небом.

Упоредивши свој родни град са дестинацијама које је до сада обишао, Петковић каже да је, првенствено природа Бањалуке и околине, послије Исланда и Швајцарске најљепша на свијету, због чега је снимио филм о граду на Врбасу у трајању од сат и 15 минута, који ће бити објављен у суботу на његовом “Јутјуб” каналу.

- У питању је прва пјешачка тура Бањалуке, гдје ће бити представљене све лијепе ствари које овај град нуди. Тај филм ће, између осталог, бити пуштан у градовима који су са Бањалуком повезани директним летом - казао је Петковић, чија путовања могу да се прате на “Инстаграм” профилу “Путешествије вечитог туристе”.

Исланд

Овај млади Бањалучанин каже да му је од дестинација, које је до сада посјетио, Исланд број један.

- Слике и снимке о Исланду сам година гледао и прижељкивао да одем тамо. Коначно сам ове године успио да отпутујем и на ту дестинацију, гдје сам упознао дјевојке из Индије и Њемачке и момке из Аустралије и Шпаније. С њима сам провео пет дана, а успјели смо да заједно видимо поларну свјетлост, један је од најпопуларнијих природних феномена увршћен међу седам свјетских природних чуда. Небо је било зелено, као и све на земљи. Невјероватан осјећај - испричао је Петковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана