Бањац: Војска Републике Српске један од симбола српског народа

Срна
Foto: архива

БИЈЕЉИНА- Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац честитао је 12. мај - Дан Војске Републике Српске истакавши да је Војска Републике Српске један је од симбола идентитета српског народа и да је одлука о њеном формирању била историјска.

"Војска Републике Српске један је од симбола идентитета српског народа. Она је најважнији дио, темељ на којем данас постоји Република Српска", навео је Бањац.

Према његовим ријечима, 23.000 живота уграђених у настанак и опстанак Српске свима који данас живе у Републици Српској вјечна су обавеза да је штите.

"Одлука о формирању Војске Републике Српске била је историјска и једина могућа у тренутку када је право на слободу и живот на вјековним огњиштима српском народу било угрожено", истакао је Бањац.

Бањац је додао да је велика жртва српских бораца омогућила да се данас овдје живи у миру и слободи и да је обавезала да се његује култура сјећања и искаже највеће поштовања према свим погинулим, рањеним и несталим борцима.

"Свим припадницима Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, честитам 12. мај – Дан Војске Републике Српске", истакао је Бањац.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске.

Кроз Војску Републике Српске је прошло 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана