„Balkan Solar Summit” испунио сва очекивања

Срна
„Balkan Solar Summit” испунио је сва очекивања
Foto: Balkan Solar Summit | „Balkan Solar Summit” испунио је сва очекивања

БАЊАЛУКА - „Balkan Solar Summit”, који је успјешно завршен у Бањалуци, испунио је сва очекивања учесника, обрађене су најактуелније теме у вези соларне енергије и соларне индустрије, дати су одговори на кључна питања и донесени закључци који могу бити смјерница за даљи напредак у овој области.

Представници привредног сектора, институција и струке, су се сложили да је „Balkan Solar Summit” указао на важност повезивања и дијалога свих актера у сектору соларне индустрије, од надлежних институција, предузећа, извођача, инвеститора, медија…

„Релевантни саговорници, агенда која је пратила актуелан моменат, као и могућност размијене мишљења, искустава и идеја, показали су да је дешавање овог формата оправдано, потребно и да долази баш у правом тренутку.

Важно је препознати изазове и разговарати о могућим рјешењима, јер ОИЕ код нас, а посебно соларна енергија, добија све више на значају и прераста у сектор са значајним потенцијалом за раст”, рекао је након самита Синиша Максимовић, генерални директор компаније „Etmax”.

 

Истакао је да су велика посјећеност и огроман интерес учесника, инвеститора и медија, показатељ актуелности „Balkan Solar Summita”, који ће још више добити на значају у будућности, јер ће се о потенцијалима соларне енергије тек говорити.

Током панела је закључено да је огромна развојна шанса у обновљивим изворима, посебно соларној енергији, и треба је што боље искористити, али да постоје одређени изазови и проблеми које је могуће савладати.

Један од најважнијих закључака је да је потребно поједноставити документацију за изградњу соларних електрана, која је тренутно преобимна и дешава се да инвеститори дуго чекају.

Зато је, како је речено, „потребно промијенити правила игре”, а евентуално донијети један свеобухватан, круцијалан документ, у којем би били спојене све ставке, те се тако олакшало инвеститорима.

Речено је и да је код нас изградња соларних електрана и инвестирање у соларну енергију још увијек „релативно нова дисциплина у којој има више непознаница”, као и пуно захтјева од надлежних институција, али и самих инвеститора, али да међусобном сарадњом, дијалогом, измјеном регулативе и рјешавањем питања, предстоји свијетла будућност.

Струка је истакла да је градња соларне електране озбиљан пројекат који мора бити добро испланиран како би инвестиција постала оправдана.

Пред надлежним институцијама, како је закључено, предстоји задатак, поред измјене регулативе и рјешавање питања складиштења енергије из обновљивих извора, као и шта даље са том енергијом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана