Балкан данас најтоплији дио Европе

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - У земљама региона данас су упаљени црвени или наранџасти метеоаларми који упозоравају на веома високе температуре, а метеоролози позивају на поштовање правила у датим временским условима.

У Дубровнику је ноћас температура била 30, Сплиту 29, а у Ријеци 28 степени. За данас је најављен врх топлотног таласа у Хрватској. Биће веома топло у већем дијелу земље, а само за три хрватске регије, осјечку, карловачку и госпићку, није објављено упозорење на изузетно високе температуре.

У свим земљама региона издато је упозорење на веома висок УВ индекс.

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас се очекује до 39 степени Целзијуса, а на снази је наранџасто упозорење. У многим предјелима очекује се и тропска ноћ јер ће минимална температура остати изнад 20 степени.

"Предузмите мјере, очекују се екстремно високе температуре. Заштитите себе, децу и старије. Поступајте према савјетима које су издала надлежна тијела", упозорили су метеоролози.

У Црној Гори ће тако бити сунчано и веома топло, а прогнозирана температура до 39 степени, у Подгорици чак 40. Море ће бити таласасто, а његова температура 25 степени.

Вруће и веома топло вријеме биће и у Сјеверној Македонији, а метеоролози су за крај дана, у западном дијелу земље најавили кишу са грмљавином и понегдје градом.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана