Бакајлић: Цијена пшенице треба да омогући опстанак произвођача

Срна
Бакајлић: Цијена пшенице треба да омогући опстанак произвођача

БИЈЕЉИНА - Предсједник Удружења пољопривредника Семберије и Мајевице Саво Бакајлић изјавио је поводом предстојеће жетве пшенице да је цијена ове сезоне 0,82 КМ по килограму и да ће о томе, складишним капацитетима и осталим важним питањима разговарати убрзо са млинарима.

"Чекамо да почне жетва пшенице да видимо квалитет, па ћемо потом ићи са неком цијеном која је реална да бисмо могли опстати и да би се имало на јесен рачуна сијати", рекао је Бакајлић новинарима. Он је истакао да је пољопривредне произвођече много коштао репроматеријал који је и пореметио цијену.

Бакајлић је навео да ће Удружење позвати на састанак и надлежне институције, прије свега, српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да би разговарали о општој ситуацији међу пољопривредницима.

Он је истакао да је у Семберији регистровано 2.300 пољопривредних произвођача, међу којима је укупно 18 старости до 40 година. "Села пусте, што значи да се мора повести рачуна о томе", рекао је Бакајлић и истакао да је у односу на 2015. годину 10.000 мање пољопривредних произвођача.

Пољопривредник из општине Лопаре Мика Зекић нагласио је да за сјетву хектара пшенице морао да издвоји 2.400 КМ. Зекић је прецизирао да закуп земљишта кошта 200 КМ, ђубриво 650 КМ, заштита од корова и болести око 150 КМ, сјеме 250 КМ, горио 350 КМ, вршидба 250 КМ, а вјероватно ће бити и скупља, те да на ова улагања треба додати и складиштење и трошкове превоза.

Он је навео да има засијаних петнаестак хектара пшенице и да је стање усјева било добро до прије седам-осам дана када је било невријеме које ће утицати на квалитет, а има и доста полегле пшенице која се вјероватно неће моћи да пожање.

Зекић је додао и да је на његовој сјетвеној површини квалитет земљишта лошији, те да се и не очекује принос већи од 400 килограма по хектару, те да ће жетву почети за десетак дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана