Бачено 200 ружа за убијене на Корићанским стијенама

ГС
Foto: Анадолија

ВЛАШИЋ - Двије стотине ружа бачено је са литице на локалитету Корићанске стијене на Влашићу, гдје је на данашњи дан 1992. године убијено око 200 Бошњака и Хрвата из Приједора.

Муневера Авдић, предсједница Организације породица шехида и погинулих бораца и несталих особа Котор Варош казала је како је на Корићанским стијенама почињен злочин над злочином.

"На овој локацији Корићанских стијена прије 30 година стријељано је више од 200 Приједорчана, али приликом ексхумације и идентификације овдје су пронађена и петорица из Кото Вароша", рекла је она. Додала је да се у БиХ тражи 7.628 грађана.

"Апелујемо на институције које су укључене у процесе тражења несталих особа да се тај процес убрза, поготово апелујемо на Тужилаштво БиХ, које издаје наредбу о ексхумацији", казала је Авдић.

Сеид Омеровић, предсједник Савеза логораша у БиХ, рекао је како је битно његовати сјећање на ово мјесто.

"Тридесета годишњица Корићана говори о три деценије обиљежавања онога што се десило овдје. Оно што је евидентно је да има људи који његују традицију истине и желе заједнички да живе на овим подручјима", истакао је Омеровић.

Хасиба Муратчехајић из Козарца изгубила је мужа Мехмеда и његовог брата Фуада.

"Јако је тешко. Жељела бих да се ово више никад не догоди и не понови. Желим да моја дјеца и дјеца моје дјеце имају љепшу будућност. Тешко је без обзира што је прошло 30 година, тешко је као да је јучер било, тај бол је увијек ту и остат ће док ми будемо живи", рекла је Муратчехајић.

За злочин на Корићанским стијенама осуђено је 11 особа на укупно 200 година. Пред судом у Хагу и Судом БиХ осуђени су Саша Зечевић, Маринко Лепоја и Радослав Кнежевић на 23 године затвора, Зоран Бабић на 22, Милорад Шкрбић и Душан Јанковић на по 21, Дарко Мрђа на 17, Жељко Стојнић на 15, Дамир Иванковић на 14,  Љубиша Четић на 13 и Гордан Ђурић на осам година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана