Бабић: Санирамо посљедице невремена, највише проблема у Мишином Хану

Г.С.
Бабић: Санирамо посљедице невремена, највише проблема у Мишином Хану

БАЊАЛУКА - Јуче је јака киша, праћена грмљавином и градом, проузроковала је штету у више бањалучких насеља, међу којима је и Мишин Хан, мјесто поред Бањалуке.

Јак пљусак је такође изазвао и бујице на бањалучким улицама.

Драган Бабић, шеф Одсјека за послове цивилне заштите Града Бањалука за АТВ каже да је невријеме изазвало највеће проблеме у Мишином Хану.

„Бањалуку је јуче погодила елементарна непогода, олујни вјетар и киша. Највеће проблеме изазвао је олујни вјетар у Мишином Хану, засеок Липовац и Радињача и у том насељу је неких 15-20 кућа у потпуности остало без крова и ми смо синоћ заједно да нашим екипама помагали становништву да санира посљедице“, рекао је Бабић.

Он истиче да се већ данас подузимају друге мјере те да је формирана Комисија за попис штете која ће пописати сву штету насталу од невремена.

Бабић истиче да, поред Липовца и Радињаче, Бањалуку је задесила огромна количина кише у кратком временском периоду,

„Сливници то нису могли да приме, ми смо евидентирали све улице које су биле поплављене.Данас ће екипе дежурног комуналног одјељења изаћи на лице мјеста, провјерити све сливнике и видјети шта се дешава и зашто је дошло до зачепљења тих сливника. Они који буду зачепљени данас у току дана и сутра биће очишћени“, каже Бабић.

Шеф Одсјека за послове цивилне заштитеистиче да ће се у току године израдити један пројекат који ће моћи помоћу којег ће се моћи неколико сати унапријед издати упозорење становништву шта се може десити на микро локацијама.

„Управо је то доказ овога сада што нам се десило и на Паприковцу, центру, Росуљама и у Мишином Хану гдје смо ми могли да са тим хидрометеоролошким станицама да предвидимо неколико сати унапријед шта се могло дешавати на тим локација да би људи на вријеме били упозорени“, каже Бабић.

Он је истакао да су екипе Цивилна заштите у приправности и стоје на располагању становништву које ће данас и сутра у току дана вршити санацију својих објеката.

Бабић савјете да се не излази напоље.

„Јуче су људи у Мишином Хану били у великом страху, буквално се створила нестварна апокалиптична сцена.Појавила се пијавица која је носила све пред собом“, рекао је Бабић.

Он истиче да је најбоље бити у затвореном простору док се не све не смири јер то траје углавном неколико минута.

„Молим све становништво које је јуче имало штету да се јави у наш обавјештајни центар како би Комисија могла изаћи на лице мјеста и евидентирати штету“, рекао је Бабић.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана