Аутоматски анализатор урина омогућава најнапреднију лабораторијску анализу

Srna
Foto: Agencije

БАЊАЛУКА- Набавком аутоматског уринског анализатора биће унапријеђена лабораторијска дијагностика Дома здравља Бањалука, изјавила је директор ове здравствене установе Невена Тодоровић.

Тодоровићева је напоменула да су болести бубрега веома честе и нажалост нису на вријеме откривене, саопштено је из Дома здравља Бањалука.

"Зато нам је циљ био да што више унаприједимо наше радне процесе и да омогућимо пацијентима што квалитетније услуге и брже дијагностичке претраге на најсавременијим апаратима", рекла је она током представљања овог апарата.

Тодоровићева је напоменула да бањалучки Дом здравља за набавку оваквих апарата има велику подршку Владе Републике Српске и Града Бањалука.

"Финансијску средства за куповину овог апарата, који је јединствен у јавним здравственим установама Републике Српске, обезбиједио је Град кроз капитални грант 2022. године у износу од 99.450 КМ са ПДВ-ом", рекла је Тодоровићева.

Она је напоменула да услуге лабораторијске обраде урина, на овом апарату, пацијенти могу добити путем упутнице доктора породичне медицине или уколико сами желе могу да добију услугу у комерцијалне сврхе.

Предсједник Удружења нефролога Републике Српске Горан Топић истакао је да је један овакав апарат крајње достигнуће технологије у самој анализи урина што омогућује нефролозима значајно краћи период дијагностификовања самог пацијента.

"Посебно смо обратили пажњу на седимент урина гдје се помоћу овог апарата може добити позитиван налаз брже и за око 30 дана, што може имати велике импликације на само лијечење пацијента", рекао је он.

Представљање овог апарат одржано је данас у Дому здравља Бањалука, поводом Свјетског дана бубрега, који се ове године обиљежава под слоганом "Будимо спремни на неочекивано, подржимо рањиве".

Презентација је одржана уз присуство доктора специјалиста биохемије и породичне медицине Дома здравља, као и доктора специјалиста нефрологије са Универзитетског клиничког центра Републике Српске. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана