Несвакидашњи призор: Поларна свјетлост изнад Новог Града

ГС
Foto: Дијана Јазић, Рудице

НОВИ ГРАД - На фотографијама које се дијеле друштвеним мрежама може се видјети јака, црвена свјетлост која је вечерас обасјала небо изнад Новог Града.

Резултат је то јаке соларне олује која је у току. Иначе аурора бореалис забиљежена је и дијеловима Словеније, Хрватске, Мађарске.

Кад се појави аурора бореалис, често се на небу чује прасак, а велики, сјајни лук који је непрестално у покрету, освијетли ноћ.

Блистави зраци свјетлости понекад се рашире попут лепезе, некад засвијетле као јаки рефлектори или се изненада почну помјерати горе-доље.

Даље према сјеверу, тј. према вишим географским ширинама и ближе полу поларна свјетлост често изгледа као велика пламена завјеса која виси с неба и њише се лијево-десно, док по њеним покретним наборима трепере наранџасти, зелени и плави пламенови.

Недим Сладић, метеоролог, на друштвеним мрежама је објаснио које је иначе боје поларна свјетлост и због чега је она која се видјела вечерас изнад црвене боје.

„Посматрана са подручја ближег Земљиним половима, поларна је свјетлост углавном жутозелене, а с мањих географских ширина, црвене боје. До разлике у боји долази због различитих густоћа зрака на различитим висинама у атмосфери“, написао је Сладић.

На великим висинама, гдје је атмосфера ријетка, оњашњава Сладић, судари су међу молекулама зрака ријетки и кисеоник два минута након побуђења емитује црвену свјетлост.

„До данас сам мислио да је Аурору немогуће видјети у нашој земљи. Изгледа да је ипак могуће”, написао је Сладић.

Краткорочна прогноза интензитета ауроралног портал SpaceWeatherLive за сјеверну и за јужну хемисферу темељи се на условима соларног вјетра и међупланетарног магнетског поља (ИМФ) које је измјерила свемирска летјелица ДСЦОВР.

Аурора бореалис свој највећи сјај не достиже изнад Сјеверног пола, већ се најбоље види око Хадсоновог залива у Канади, у сјеверној Шкотској те у јужној Норвешкој и Шведској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
Рођене 24 бебе
Рођене 24 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана