Архив Републике Српске свечаном академијом обиљежио седам деценија постојања: Институција од националног значаја

Данијела Бајић
Foto: Agencije

БАЊАЛУКА - Свечаном академијом Архив Републике Српске обиљежио је данас седам деценија архивске дјелатности, а тим поводом јавности је кроз изложбу представљен изглед нове зграде ове институције, која би ускоро требала бити изграђена у дворишту садашњег здања.

Подршку у модернизацији Архива Српске, који се налази у такозваној Царској кући, објекту који је изграђен прије више од 140 година као војни објекат, након свечаности која је уприличена у Банском двору у Бањалуци, обећао је предсједник РС Милорад Додик.

Додик је истакао да је Архив РС институција од националног и државног значаја, те да ће, као и до сада, подржати све активности у смислу модернизације, па и изградње нових објеката, што је неопходно да би се стекли услови за очување важних докумената.

- Седам деценија архивске дјелатности је значајан историјски период - рекао је Додик.

Директор Архива РС Бојан Стојнић рекао је пред отварање изложбе "Нова зграда Архива Републике Српске" да ће нови објекат ове институције бити на понос Српске и задовољити потребе за смјештај архивске грађе наредних 70 година.

- Почели смо као мали архив прије 70 година. Од 1963. до 1992. године постојали смо као Архив Босанске Крајине. Били смо највиши регионални Архив у Југославији, покривали 23 општине. Од 1992. године до данас послујемо као Архив Републике Српске. Репрезентативна, национална, управна, културна и научна институција - казао је Стојнић. 

Стара зграда Архива ће, истакао је он, бити сачувана и конзервирана, те подземним тунелом повезана са новом, док је постојећи објекат, који је изграђен још 1879. године, испунио своју историјску мисију. 

- Имамо законску обавезу да преузимамо архивску грађу највиших органа власти, а то тренутно нисмо у могућности. Разговарали смо о финансирању изградње нове зграде, добили смо обећање предсједника РС, као и предсједника Владе Радована Вишковића и министарке финансија Зоре Видовић - рекао је Стојнић.

Додао је да се ради и на дигитализацији архивске грађе, те да је збирка Спомен-подручја Доња Градина и Јасеновац комплетно дигитализована.

- Пребачено је све са микро-филмова у дигитални формат. Комплетна збирка са више од 30.000 докумената доступна је бесплатно на нашем сајту - нагласио је Стојнић.

У оквиру обиљежавања јубилеја, у сриједу увече је у изложбеном холу Архива отворена изложба докумената "Архивско благо Републике Српске".

ПОВЕЉЕ 

Бојан Стојнић је поводом јубилеја на свечаној академији предсједнику Републике Српске Милораду Додику и премијеру Српске Радовану Вишковићу уручио повеље Архива РС за заслуге на очувању историјског насљеђа и архивске грађе. 

Повеље Архива РС су уручене и министарки финансија Зори Видовић, замјенику предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Небојши Радмановићу, в.д. директору Републичког секретаријата за вјере Драгану Давидовићу, те директору Банског двора Младену Матовићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана