Архив БиХ обиљежио 75 година постојања

Срна
Foto: Анадолија

САРАЈЕВО- Свечаном академијом Архива БиХ данас је у Сарајеву обиљежено 75 година рада ове установе која чува 16 километара грађе и близу 500 фондова.

Директор Архива Данијела Мрда рекла је поводом јубилеја да је Архив посебна установа која је по природи и послу који ради инклузивна и да баштини и чува најважније документе из историје и културног насљеђа из различитог периода БиХ.

"Најстарији документ је из 1395. године - Повеља Стефана Дабише, а врло важан и драгоцјен фонд који имамо у Архиву је из аустроугарског периода - Дринска бановина и фондови новијег периода и историје", истакла је Мрда.

Она је навела да је много посла иза, а још више испред, те да је ово руководство ријешено да у наредним годинама Архив БиХ буде модерна институција, која ће бити апсолутно по модерним постулатима савремене архивистике доступна истраживачима и грађанима који имају одређеног интереса у потрази за документима.

"За ових 75 година стекли смо много пријатеља који су се данас одазвали нашем позиву и са нама обиљежавају овај посебан дан", напоменула је Мрда.

Архив БиХ су поводом 75 година рада посјетили директори Архива Републике Српске, Архива Федерације БиХ /ФБиХ/ и свих кантоналних архива у ФБиХ, те представници јавног и политичког живота у БиХ, као и амбасада у БиХ.

Мрда је нагласила да им је част и задовољство да су им се поводом овог значајног јубилеја придружили гости из региона - представници Архива Југославије, Архива из Србије, Историјског архива Ужица, Ниша, Архивистичког друштва Србије, као и колеге из покрајинског архива Марибор из Словеније.

Присутнима се обратио и замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић, који је и истакнути архивски радник који подржава архивску службу дуги низ година.

"Врло значајан јубилеј је 75 година било ког архива, а посебно Архива БиХ јер знам да се овдје налази грађа која је баштина свих народа који живе на овом простору, али и баштина окружења", рекао је Радмановић.



Радмановић је истакао да један дио архивске грађе које се налази у Архиву значајан за цијелу цивилизацију и за цијели 20. вијек, без које не може да се замисли било какво истраживање о почетку Првог свјетског рата, па и даље.

Према његовим ријечима, неизмјерно је богатство онога што се налази у Архиву и подстрек је за даљи рад.

Он је додао да садашњи менаџмент има добре приједлоге за будући развој.

"У оваквим ситуацијама морамо се присјећати и оног што је урађено, па и личности које су допринијеле да сачувамо оволико грађе до овога периода. Архиви су институције које чувају истину и људи који раде у архиву су они који доприносе истини без обзира што у овом моменту не можемо рећи да је и 20. и 21. вијек онај који почива на истини", закључио је Радмановић.

На отварању ове значајне академије наступило је и Српско пјевачко друштво "Слога" из Сарајева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана