Археолошко налазиште код Бакинаца велики туристички потенцијал

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је да археолошко налазиште код Бакинаца представља велики туристички потенцијал Лакташа и културно богатство Републике Српске.

Током данашњег разговора о овом налазишту са начелником Лакташа Мирославом Бојићем и представницима надлежних институција, Тривићева је нагласила да значај локалитета Градина у Бакинцима превазилази оквире Српске, јер је он познат регионалним и свјетским стручњацима из области археологије и сродних наука.

"Због значаја овог археолошког налазишта, крајем 2021. године институције Републике Српске наставиле су активности са лидерима у конзервацији непокретне баштине, а они су након обиласка локалитета установили да је потребан хитан наставак археолошких и конзерваторских радова, који би укључивали ископавање, уз стручно вођење домаћих и страних археолога, те реконзервацију постојећих и конзервацију новоископаних темеља", рекла је Тривићева.

Она је додала да локалитет тренутно није довољно заштићен и да је због тога изложен локалним и страним пљачкашима који неповратно уништавају ову културну баштину Српске, а пронађено износе и продају у иностранству, саопштено је из ресорног министарства. Тривићева је навела да ће се сва будућа ископавања и конзервације вршити уз дозволе и надзор Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа.

Из Министарства подсјећају да су археолошка истраживања вршена од 2012. до 2015. године и том приликом је утврђено постојање касноантичког насеља које су чинила три утврђења - горњи, доњи и средњи град, уз пар издвојених градитељских цјелина. Ископавања су првенствено била усмјерена на три базилике импозантних димензија ван градских зидина које свједоче о значају овог мјеста као духовног центра и на потпуно другачији начин освјетљавају историју ових крајева.

Данашњем састанку присуствовали су директор Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Јасна Милешевић, вршилац дужности директора Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Драган Станковић, представници Министарства трговине и туризма Српске, те стручни тим који ће у наредном периоду наставити са археолошким радовима на локалитету Градина. Овај локалитет је на основу покретних налаза смјештен у период 5. и 6. вијека нове ере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана