На Кастелу пронађени скелети старији од тврђаве

Милош Васиљевић
На Кастелу пронађени скелети старији од тврђаве

БАЊАЛУКА - На бањалучкој тврђави Кастел, на локацији Двориште два, организована је пета “Школа археологије - Кастел 2023” током које су студенти историје и археологије учествовали у истраживању тајни културног насљеђа, а пронађена је некропола са шест скелета и то четири одрасле особе и двоје дјеце.

Студенти са два јавна универзитета, Бањалуке и Источног Сарајева,  прошле седмице имали су још једно поучно путовање кроз прошлост, захваљујући пројекту који су и ове године организовали Друштво археолога РС и Музеј Републике Српске.

Археолог Ивана Панџић, која је од почетка укључена у овај пројекат, рекла је за “Глас Српске” да студенти имају могућност практичног рада на терену што се показало као корисно искуство.

- Пронађена је некропола са четири скелета одраслих и два дјечја. Када завршимо сва истраживања скелети ће бити послани на анализу и знаћемо из ко­г су периода, јер су они испод темеља грађевина, што значи да су старији од њих. По аутоматизму знаћемо када су те грађевине грађене па ћемо добити једну јаснију хронологију која нам је и најбитнији фактор, да видимо из ког су периода - рекла је Панџићева.

Како каже, још не могу за скелете тврдити да су из римског периода јер нема налаза, а голим оком се не може одредити.

Према ријечима Панџићеве, јављају им се студенти са жељом да и даље активно учествују у новим археолошким налазиштима.

- Ове године проширили смо истраживање у смислу да обухватимо контуре цијелог објекта. Наставили смо истраживања која су почела осамдесетих година прошлог вијека и од тада се није ништа радило. Наша је жеља била да ревитализујемо тај дио Кастела и сваке године се све више потврђују наше индиције да има пуно неоткривеног - рекла је Панџићева и подсјетила да су 2019. године евидентирали први скелет у западном дијелу грађевине.

Нагласила је да је студентима пракса најбитнији дио школовања, а поред рада на терену у Музеју РС организује се и теоретска настава.

- Задовољни смо резултатима и ове године, али и студентима и њиховим залагањем. Уз то и вријеме нас је послужило. То је опипљив посао, посебно скелети јер одузимају доста времена за обраду на терену - рекла је Панџићева.

Мала школа

Ивана Панџић је рекла да су организовали и малу школу археологије за 150 дјеце из бањалучких основних школа и вртића.

- За њих смо направили посебан простор гдје су могли да осјете чари проналаска одређених предмета. На овај начин скренули смо пажњу на заштиту културног насљеђа, а уједно подижемо свијест најмлађих о значају саме археологије - рекла је Панџићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана